Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Január 28. 14:06, szerda | Helyi
Forrás: www.bekesifi.hu

A tornasport hazai fellegvára

A tornasport hazai fellegvára

A Torna Club Békéscsaba a Viharsarok és az ország sportéletének évtizedek óta meghatározó, megkerülhetetlen szereplője

A tornasport több évtizeddel ezelőtt iskolai bemutatókkal vert gyökeret Békéscsabán. A sportág az ötvenes években Rácz Lukács és felesége szívós munkájának köszönhetően vált egyre népszerűbbé. A Rácz-házaspár figyelme hamar a női torna felé fordult és döntésük helyességét az idő és az eredmények igazolták.

Legelőször is a klub közeli múltjáról érdemes szót ejteni, majd annak jelenéről, illetve jövőjéről is szólni. Mindebben Fóri Márta, a TC Békéscsaba nagyasszonya volt segítségünkre.


Hogyan értékeli a 2014-es évet?


A tavalyi év legfontosabb állomása a Kínában rendezett világbajnokság volt, ahol a női válogatott csapatban az előkelő 20. helyet szerezte meg, így lehetőség nyílik arra, hogy a 2015-ös kvalifikációs világbajnokságon is megmérettessük magunkat a világ 24 legjobb nemzete között. A tavalyi év másik fontos momentuma volt, hogy Makra Noémi a 8. helyen végzett az Európa-bajnokságon. Az eltelt évtized gyakorlatának megfelelően továbbra is ugrásban tudtuk a legjobb eredményeket elérni. A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon is Böczögő Dorina képviselte hazánkat, a TC Békéscsaba versenyzője Pekingben az előkelő 12. helyet szerezte meg. A 2014-ben mutatott forma egyébiránt megfelel az előző olimpiai ciklusban elért eredményeknek. Annyi előrelépést lehet érzékelni, hogy 2010-ben az akkori első olimpiai kvalifikációs versenyen a 23. helyen voltunk a rangsorban, most pedig a 20. helyről indulva készülünk a kvalifikációs csapat világbajnokságra.


Böczögő Dorina
(Fotó: BékésIfi.hu - Drienyovszki Tamás)


Tervek, célok, elképzelések?
Április 13-án Európa-bajnokság kezdődik Franciaországban, s a Bakuban rendezendő Európai Játékok mellett ez a legfontosabb felkészülési állomása a kvalifikációs vb-nek. A cél az, hogy Makra Noémi ugrásban és talajon is a fináléban szerepelhessen. Ezután következik Baku, vagyis az Európai Játékok, aztán a Dél-Koreában tartandó Universiade, majd jön az EYOF (az év kiemelt utánpótlás versenye) Grúziában. Az októberi, Glasgow-ban tartandó világbajnokság az év legfontosabb versenye. A fő célkitűzés csapatban bekerülni a legjobb 16 közé. Makra Noémi teljesítményén nagyon sok múlik, s természetesen az is igen hangsúlyos, hogy a csapat kijusson a tesztversenyre. Ezek a megmérettetések mind egy cél felé mutatnak, ez pedig a 2016-os, Rióban rendezendő Olimpia. A felsoroltakon kívül rengeteg világkupa is lesz, de ez inkább a felnőtt versenyzőinkre vonatkozik. Klubunknak egyébiránt nemcsak felnőtt versenyzői vannak, hanem egészen pici kortól kezdve versenyeztetünk gyerekeket. Azt még szükséges elmondanom a 2014-es évvel összefüggésben, hogy a serdülők, a kezdők és a haladók is a csapatbajnokságban első helyezést értek el. Egyéniben pedig volt olyan eredményhirdetés, ahol az első hatban kizárólag békéscsabaiakat szólítottak. Büszkén mondhatom, hogy minden korosztályunk – csapatban és egyéniben is – sikeresen, eredményesen szerepel.


Makra Noémi
(Fotó: BékésIfi.hu - Bencsik Ádám)


A kiemelkedő eredményesség tudatos tehetségkutatást-és gondozást feltételez. Hogyan zajlik ez a folyamat?


Ez az egyik leghangsúlyosabb feladatunk. Minden szeptemberben úgy kezdjük a tanévet, hogy körbejárjuk az óvodákat és felmérjük a leendő általános iskolai első osztályosokat. Ilyenkor, év elején pedig úgymond szűrünk, tehát felkutatjuk, kiválasztjuk a tehetségeket, hisz ebből, belőlük lehet a jövőt felépíteni. Az ország legjobb klubja vagyunk, nem véletlenül kaptuk meg az Olimpiai Műhely címet és a torna fellegvára jelzőt. A TC Békéscsaba több évtizedes múltra tekint vissza, és az már nem elég, hogy immár 18 éve országos szinten veretlenek vagyunk. Magasra tettük a mércét, tornászainkat folyamatosan, nemzetközi szinten szeretnénk megmérettetni. Egyedülálló, országos szintű iskolarendszer van mögöttünk, ezért is tudunk nagyon jó eredményeket elérni. A mai rohanó világban a szülőknek is hatalmas biztonságot jelent, hogy a gyermekeik a tanulás mellett sportolni is tudnak. A gyerekek egész napos, folyamatos, gondoskodó felügyelet alatt vannak. Kis létszámú osztállyal dolgozunk, s mindegy, hogy nyelvi oktatásról vagy éppen sportolásról van szó, a kis csoportos foglalkozásoknak köszönhetően minden könnyebben elsajátítható. Az idő múlásával az igényeknek megfelelően fokozódnak a követelmények, de talán az a legfontosabb, hogy a szülők biztos helyen tudhatják a gyermekeiket.


Fóri Márta
(Fotó: BékésIfi.hu - Bencsik Ádám)


Aki most szeretné elkezdeni, hogyan fogjon hozzá, hova fordulhat?
Február 3-án és 4-én a TC Békéscsaba nagytermében nyílt tehetségkutató felmérést tartunk. Ide úgymond bárki jöhet, aki tud olyan jó képességű, jó kiállású, erős kislányt, aki általános iskolai első osztályos lesz szeptembertől. A jelentkezőket és szüleiket mindkét napon 17 órától várjuk szeretettel. Azt is fontos tudni, hogy február 17-én nyílt tanítási napot tart az iskolánk, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. A szülők és a gyermekek reggel 8-tól 10-ig elmehetnek az iskolába, meg tudják nézni a tanítást, lehet találkozni, beszélgetni a leendő pedagógusokkal, így betekintést nyerhetnek az oktatási intézmény életébe, működésébe. Ezt követően 10 órai kezdettel nyílt, bemutatkozó edzésórát tartunk itt a torna klubban, ezáltal a mi életünkbe is bepillantást kaphatnak. Láthatóvá válik, hogy milyen körülmények között dolgozunk, megismerkedhetnek edzőinkkel. Ez egy nagyon látványos esemény, az első, második, harmadik, negyedik és ötödik osztályosaink is itt lesznek, akik korosztályonként eltérő színű dresszben tartanak bemutatót, s így folyamatában lehet majd látni a fejlődés menetét. A követelményektől nem szabad megijedni, ezek a gyerekek imádnak ide járni, mivel arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a sportágat játékos formában szerettessük meg velük.
A tornasport aranybetűkkel írt történetében több kihagyhatatlan békéscsabai szereplő is feltűnik. Közülük is előre tolakszik a békési megyeszékhely díszpolgára, Ónodi Henrietta, aki 1989-ben robbant be a köztudatba, amikor Brüsszelben Európa-bajnokságot nyert. Rá egy évre Világkupa-győztes, majd Párizsban világbajnok és ugyancsak 1992-ben Barcelonában olimpiai bajnok lett. Négy éven keresztül Unyatinszki Mihály és Unyatinszkiné Karakas Júlia versenyzője volt az év legjobb női tornásznője…
A főszereplők felsorolását, akár edzői, akár versenyzői vetületben hosszan folytathatnánk, de legyen elég annyi, hogy a Torna Club Békéscsaba a Viharsarok és az ország sportjában évtizedek óta meghatározó és megkerülhetetlen szereplő. A változatlan lelkesedéssel dolgozó szakemberek újra és újra felszínre hozzák és kinevelik azokat a tehetségeket, akik nemcsak itthon, hanem külföldön is komoly tényezőkké válnak.

Cikk szerzője: E.K.Zs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.