Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felhasználóbarátabb lesz az uniós pályázatok rendszere

Felhasználóbarátabb lesz az uniós pályázatok rendszere

Az eddiginél egyszerűbb, kevésbé szigorú és olcsóbb lesz az európai uniós fejlesztési források elnyerésének pályázati rendszere – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Csepreghy Nándor elmondta a Világgazdaság című lap által szervezett, az európai uniós pályázatokról szóló konferencián: az előző, 2013-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban kialakított rendszer sokkal szigorúbb volt, mint amit az Európai Bizottság elvárt a tagállamoktól, ráadásul igen költséges volt. Ehhez képest a 2014-ben elindult új periódusban „pályázóbarátabb” lesz a rendszer – mondta.

Az első új pályázatokat áprilisban írják ki, a „pályázati dömping” május végén-június elején várható – tette hozzá. A helyettes államtitkár elmondta: a pályázatokat kiíró minisztériumok a korábban megszokottnál szűkebbre szabják a feltételeket, de aki ennek megfelel, annak már sokkal könnyebb lesz a hozzáférése az adott forráshoz. Hozzátette, a pályázati rendszer teljes egészében elektronikus lesz, sokkal egyszerűbb, mint eddig. Példaként említette, hogy míg az eddigi rendszerben nagyjából 600 adatot kértek egy pályázótól, most 300-at fognak, és ez a tervek szerint még tovább fog csökkenni.

Csepreghy Nándor elmondta: módosul az elszámolási rendszer is, megpróbálják kiküszöbölni az előfinanszírozással összefüggő nehézségeket. Mint fogalmazott, az állam kockázatközösséget vállal a pályázókkal; a tervek szerint a pályázó által fizetendő önrészt csak a támogatás 90 százalékának a kifizetése után fogják kérni.

Tehát egy 100 millió forint értékű pályázatnál, ahol 50 millió forint az önrész és ugyanekkora összegű a támogatás, a pályázó 45 millió forint támogatást felvehet, és csak utána kell teljesítenie az önrészt – magyarázta a helyettes államtitkár. Emellett a biztosítéknyújtás rendszere is változik, lényegesen egyszerűbb és jóval kevésbé szigorú lesz – tette hozzá.

A kormány emellett növelné a fejlesztéspolitika kiszámíthatóságát – mondta a helyettes államtitkár. Ennek jegyében minden év elején nyilvánosságra hoz egy meghirdetési tervet, amelyben szerepel, hogy melyik pályázatot mikor fogják kiírni. Az egyenlő esélyeket javítja, hogy a kiírás után 30 napig senki nem adhat be pályázatot, utána pedig egyszerre nyílik meg a benyújtás lehetősége - mondta.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára megismételte: míg az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklusban a forrásoknak mindössze 16 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre, a most induló periódusban a támogatások 60 százalékát fordítják erre. Ugyanakkor a fennmaradó 40 százalék fölhasználásánál is az lesz a fő szempont, hogy támogassa a gazdasági növekedést – jegyezte meg. Ide tartozik például az infrastruktúra fejlesztésénél az a kormánydöntés, amely szerint 2020-ig az összes megyei jogú várost, ahova jelenleg nem vezet autópálya, kétszer két sávos gyorsforgalmi úttal bekapcsoljuk az autópályahálózatba, hogy megkönnyítsük a működő tőke áramlását – mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaság című lap konferenciáján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.