Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. November 27. 06:00, csütörtök | Belföld

Gyerektartás egy összegben történő fizetéssel – utólag támadható?

Gyerektartás egy összegben történő fizetéssel – utólag támadható?

Megállapodtak az elvált szülők, hogy a gyerektartást az apa egy összegben fizeti meg. Ezt követően azonban lehet-e további igénye az anyának? Egyebek közt erre keresi a választ az onlinejogsebesz.hu kérdezője.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Lenne nekem egy gyerektartási kötelezettségem viszont most abban állapodtunk meg az anyával, hogyha fizetek neki x összeget egyben akkor nem tart rá igényt további fizetésnek!

A kérdésem, hogy ez így jogilag ügyvéd előtt lepapírozva megállja-e a helyét, hogy a későbbiekben nem fellebbezhet ez ellen illetve ez később megtámadható-e.

Ismétlem, mind a ketten benne vagyunk most ebben a dologban, aláírjuk és megszüntethető-e így a további kötelezett gyerektartás?

köszönettel
2014. 09. 12.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos Polgári törvénykönyv értelmében a szülők megállapodhatnak abban, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. A megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy perbeli egyezség esetén a bíróság jóváhagyja. A törvényszöveg szerint tehát nem elegendő az ügyvéd ellenjegyzése, a megállapodást jóváhagyás végett be kell nyújtani a gyámhatósághoz.

Sajnos nem létezik olyan tartós jogviszonyt szabályozó megállapodás, melyet a későbbiekben a megváltozott körülményekre tekintettel ne lehetne megkérdőjelezni. A gyermektartásdíj egy meghatározott összeggel történő megváltásáról szóló megállapodás ellenére a bíróság később megítélhet tartásdíjat, ha az a körülmények előre nem látható, lényeges változása miatt a gyermek érdekében vagy valamelyik fél súlyos érdeksérelmének elhárítása miatt indokolt.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni