Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Most vasárnap már zárva lesznek a benzinkutaknál működő üzletek

Most vasárnap már zárva lesznek a benzinkutaknál működő üzletek

Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás.

A jogszabály szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.

Szintén kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során az az üzlet, amely kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytat.

Ugyancsak hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely szerint vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.