Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. December 22. 10:38, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Sanghajban látható a 36 millió dolláros rekordáron elkelt kínai csirkés csésze

Sanghajban látható a 36 millió dolláros rekordáron elkelt kínai csirkés csésze

Először láthatja a kínai közönség a tavasszal átszámolva nyolcmilliárd forintért elkelt több mint 500 éves csirkés porceláncsészét, amelyet a hétvégén a sanghaji Long Múzeumban mutattak be.

A mindössze 8 centiméter átmérőjű, egy kakast, egy tyúkot, csibéket és lilomokat ábrázoló csészécske a világ legdrágább áron elkelt porcelánja, 36 millió dolláros vételára miatt áprilisban hatalmas visszhangot váltott ki a kínai és nemzetközi sajtóban.
A Ming-dinasztia (1368-1644) korabeli, azon belül is Csenghua császár uralkodása idejére (1465-1487) datált ivókupát a Shotheby's aukciósház hongkongi árverésén egy újgazdag sanghaji milliárdos, Liu Ji-csien vásárolta meg. A 900 millió dollárra becsült vagyonnal rendelkező Liu két hatalmas sanghaji magánmúzeuma mellett (mindkettő a Long Múzeum nevet viseli) azzal is híres az újonnan vagyonosodottak közt, hogy taxisofőrből ingatlan- és gyógyszeripari beruházásaival került a milliárdosok klubjába és többszörösen rekordot döntött egy-egy művészeti alkotásért fizetett összeggel.
A csésze köré a Long Múzeum egy átfogó, nagy volumenű kiállítást szervezett, annak történelmét és a Csenghua-időszakot részletesen bemutatva. A cél az volt, hogy a csészécske ne csupán ára, hanem története miatt is ismertté váljon a kínai látogatóközönség előtt - mondták el az MTI-nek a helyszínen az Egy kínai császár élete és kora című kiállítás szervezői. A tárlat iránt az első két kiállítási napon igen nagy érdeklődés mutatkozott, az átlagos látogatószám két és félszeresét regisztrálták.
A február 8-ig megtekinthető kiállítás kínai sajtóban nyilatkozó kurátora, Hszi Hszia-tung úgy fogalmazott, a Csenghua-időszakból fennmarad kerámiák, festmények és kalligráfiák igen ritkának számítanak Kínában.
Csenghua császár idejét a kínai porcelángyártás "második aranykoraként" is említik, ebből az időszakból főképp fehér alapon madár-, bogár- és virágábrázolással ellátott finomporcelánok kerültek ki. A Sanghajban látható csirkés ivócsésze nem az egyetlen fennmaradt a Ming-dinaszta korából, összesen 14 van belőlük, 3 ezekből magántulajdonban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.