Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Július 06. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Százezer gyermek üdülhet az Erzsébet-táborokban az idén

Százezer gyermek üdülhet az Erzsébet-táborokban az idén

Az Erzsébet-program indulása óta már 600 ezer ember - több mint fele gyermek - tudott kedvezményesen nyaralni, táborozni, az idén pedig százezer gyermek üdülhet az Erzsébet-táborokban a programnak köszönhetően.

Mondta Dunai Mónika, a Fidesz-frakció szóvivője a fonyódligeti Erzsébet-táborban tartott sajtótájékoztatóján vasárnap.
A Balaton partján megtartott tájékoztató idején a tábort éppen mintegy ezer gyermek vette birtokba, egy részük a határon túlról érkezett.

A kormánypárti politikus szerint az Erzsébet-program Magyarország és Európa egyik kiemelkedő szociális programja, amelyben hátrányos helyzetű gyermekeknek, nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek és nagycsaládosoknak biztosítanak lehetőséget kedvezményes üdülésre. A programot az Erzsébet-utalvány által kitermelt eredményből finanszírozzák. Három évvel ezelőtt még 50 ezer, 2013-ban közel 80 ezer, 2014-ben több mint 80 ezer, az idén pedig már mintegy 100 ezer gyerek fogja igénybe venni az Erzsébet-táborok és az Erzsébet-program által nyújtott lehetőségeket.

Idén először külhoni magyar családokra, közülük is a kárpátaljaiakra fókuszál a program, ezúttal 3 ezer magyar kárpátaljai gyermek lesz a táborozók között. Rajtuk kívül további 1200-an érkeznek a Felvidékről, Erdélyből, Horvátországból, a Vajdaságból és Szlovéniából.

A nyári szezonban tíz turnusban, Fonyódligeten, Balatonberényben és Zánkán fogadják a táborozókat, de már Székelyföldön is működik egy Erzsébet-tábor. Ezekben színes programkínálat - többek között koncertek, színházi előadások, túrázások, fürdőzések, táncházak - várják a résztvevőket.

Dunai Mónika beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-utalványokból befolyó összegekből évről évre többet tud fordítani az Erzsébet-programra. Ebben az évben mintegy 3 milliárd forintot, amelyet az Országgyűlés idén először költségvetési forrásból megdupláz.

A szóvivő hangsúlyozta, ezeknek a táboroknak mindenki nyertese, kivéve a külföldi multinacionális cégek, akik az Erzsébet-utalványok előtt saját étkezési utalványokat forgalmaztak. Az ezekből befolyó extraprofit ma már nem az ő zsebükbe vándorol, hanem a rászorulókat segíti - mutatott rá.

"A mai napig sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek a multik az Európai Unióval karöltve támadják az Erzsébet-programot" - jegyezte meg a szóvivő. Emlékeztetett arra, hogy a brüsszeli bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány szabályozása miatt. (Azt sérelmezi, hogy ha egy munkáltató szeretne juttatást nyújtani a dolgozóinak, azt csak Szép Kártyával, illetve Erzsébet-utalvánnyal teheti meg, míg korábban többféle utalvány között is válogathatott.)

"A Fidesz-frakció és a kormány egyértelműen kiáll az Erzsébet-program, és a Szép Kártya mellett" - szögezte le Dunai Mónika.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.