Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szigorodnának az állattartási szabályok

Szigorodnának az állattartási szabályok

Az állatvédelmi törvény jogszabályának módosítása szerint egyedi azonosítót kapnak a Magyarországon tartott veszélyes állatok. Országos adatbázis készül, amelyben kategorizálnák őket. A különösen veszélyes fajok csak állatkertekben tarthatók. Az Országgyűlés már megkezdte a törvény erről szóló módosításának vitáját.

Az új jogszabály három kategóriába sorolja majd a veszélyes állatokat. A különösen veszélyes fajok csak állatkertekben tarthatók. A közepesen veszélyes állatokat magánszemélyek is tarthatják, de csak a természetvédelmi hatóság engedélyével. A harmadik kategóriába a „csak” elővigyázatosságot igénylő állatokat sorolták.

Gombos Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának vezetője a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a különösen veszélyes állatok – nagymacskák, medvefélék, nagy testű növényevők vagy a legveszélyesebb méreggel ölő állatok – tartására az eddiginél jóval szigorúbb előírások vonatkoznak majd. Tartani őket csak engedéllyel rendelkező állatkertekben, cirkuszokban, valamint kísérleti állatot tenyésztő, beszállító és felhasználó intézményben lehet – tette hozzá.

A második kategória a közepesen veszélyes állatoké lesz a módosított jogszabályban – ide sorolódik a legtöbb skorpió, kis testű krokodilok, kevésbé veszélyes mérgű kígyók, ragadozó madarak, közepes méretű ragadozó emlősök, például a karakál, a szervál –, amelyeket akár magánszemélyek is tarthatnak, de a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges hozzá.

A harmadik kategóriába kerülnek az enyhébb, csak elővigyázatosságot igénylő állatok - mint a strucc, sörényes hangyász, teve –, tartásukhoz bejelentési kötelezettség járul - mondta. Megjegyezte, hogy az egyedi azonosítókat az ízeltlábúakba lehetetlenség behelyezni, csak a hüllőktől kezdődően kell mikrocsippel megjelölni a veszélyes állatokat.

Hozzátette, a jogszabály biztosít egy átmeneti időszakot az állattartóknak. Ha valaki most veszélyes állatot tart, továbbra is magánál tarthatja, csupán biztosítania kell a szükséges feltételeket, valamint, amennyiben szükséges, engedélykérelmet kell benyújtania. Hangoztatta, hogy ezeknek az állatoknak a szaporítása tilos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.