Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI/fotó:illusztráció

Vezető nélkül, utasokkal indult el egy szerelvény a fővárosi hullámvasúton

Vezető nélkül, utasokkal indult el egy szerelvény a fővárosi hullámvasúton

Vezető nélkül, utasokkal indult el egy szerelvény szombaton a fővárosi állatkertben található hullámvasúton.

Az üzemeltető Fővárosi Állat- és Növénykert szerint az utasoknak nem lett volna szabad beszállniuk a kocsikba, de az állatkert felülvizsgálja, kell-e szigorítani a biztonsági előírásokon - hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője úgy nyilatkozott: az üzemzavar azért történt, mert néhány utas nem tartotta be az állatkert munkatársainak figyelmeztetését. Szerinte nem volt senki veszélyben.

Hozzátette, ugyanakkor az üzemeltetőre nézve is van az esetnek következménye: át kell nézni, hogyan lehet megoldani azt, hogy az se kerüljön ilyen helyzetbe, aki nem törődik a figyelmeztetéssel, vagy nem hallja.

A tudósítás szerint szombaton néhányan olyan türelmetlenek voltak, hogy a személyzet figyelmeztetése ellenére nem várták meg, amíg a fékező elfoglalja a helyét, és beültek a hullámvasút kocsijaiba.

Az utasok súlyától az egyébként lefékezett szerelvény magától elindult, az elektromos csörlő felhúzta a felső végpontig, és a vezető nélküli vonat fékezés nélkül végigment a csaknem egy kilométeres pályán - ismertette az M1.

Elhangzott az is, az elszabadult szerelvény az egyik kanyarban majdnem kisiklott, de a pálya oldalfala megtartotta, és a szerelvény végül biztonságosan leért az állomásra.

A hullámvasút legnagyobb sebessége óránként 70-80 kilométer, a kanyarok előtt a vezetőnek 30 kilométerre le kell lassítania a vonatot. A hullámvasúton nincs kívülről működtetett vészleállító, a szerelvényt menet közben csak a vezető tudja megállítani. A vonat elvileg nem tud kisiklani, mert a pályát határoló deszkával borított rész megtartja.

A hullámvasút 1922 óta működik, fennállása óta egyszer sem fordult elő, hogy műszaki vagy technikai hibából adódó személyi sérüléssel járó baleset történt volna.

fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt