Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2015. Február 11. 19:57, szerda | Helyi
Forrás: www.bekes.katasztrofavedelem.hu

„A 2014-es esztendő a dinamikus fejlődés és a kézzelfogható eredmények éve volt”

 „A 2014-es esztendő a dinamikus fejlődés és a kézzelfogható eredmények éve volt”

Február 11-én tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A békéscsabai rendezvényen a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot vezetője, Dr. Bakondi György tűzol

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezeti egységeivel karöltve 2014-ben is teljesítette közbiztonsági rendeltetéséből adódó feladatait, a személyi állomány minden tagja becsületesen helytállt. A munkavégzést tervszerűség, professzionalizmus és hivatástudat jellemezte – fogalmazott beszédében Tóth Tibor. A megyei igazgató hozzátette, Békésben integrált szemléletben folyik a hatósági tevékenység, stabilan működik a vezetői fórumrendszer, fejlődnek a minősített megyei mentőszervezetek és sorra alakulnak a településiek. A 2014-es esztendőt a megyei igazgató a dinamikus fejlődés és a kézzelfogható eredmények évének nevezte, hiszen, mint mondta, az elhangzottakon túl javultak a műszaki feltételek és az elhelyezési körülmények is.
A bevezető gondolatok után a megyei igazgató a három fő szakterület értékelésével folytatta beszédét.

Elmondta, hogy a polgári védelem szakemberei a megye valamennyi települése vonatkozásában kockázatelemzést készítettek, veszélyeztetettségének megfelelően besorolták a településeket, felülvizsgált, aktualizált veszély-elhárítási tervrendszer tartalmazza az adott szituációban elvégzendő feladatokat. A rendkívüli időjárás kezelése érdekében a megye kockázati helyszíneit beazonosították, korszerű intézkedési terv áll rendelkezésre a rendkívüli közlekedési események kezeléséhez. Az árvízi védekezési feladatok színvonalas ellátása érdekében a szakemberek eljárásrendet dolgoztak ki, mely rögzíti a bevonható erőket és eszközöket, valamint azok bevethetőségének sorrendjét is. A polgári védelmi szervezetek felkészítéséről szólva Tóth Tibor kiemelte, a megye 56 településén vértezték fel a lakosokat katasztrófavédelmi tudással, emellett riasztási gyakorlatot is végrehajtottak közel ezer ember részvételével. Békésben több mint háromszázötven megfelelően képzett és minősített önkéntes képes azonnali beavatkozásra, amire tavaly különböző káresemények alkalmával volt is példa. Kiemelte, a szakterület előző évi tevékenységét dicséri a települési polgári védelmi szervezetek állományának bővítése érdekében megtartott toborzás, a számtalan törzsvezetési gyakorlat, és a közel háromezer közfoglalkoztatott állampolgár szakszerű felkészítése is.

A tűzoltási, műszaki mentési szakterültre térve a megyei igazgató leszögezte, hogy a beavatkozások száma az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent. Kifejtette, tavaly összesen 1740 esetben kérték a tűzoltók segítségét, ami 7%-kal kevesebb, mint a 2013-as számadat. Több mint 10°%-al csökkent az épülettüzek száma, nem volt emberi életet követelő szén-monoxid-mérgezés, és a téves jelzések számát is sikerült visszaszorítani. Az igazgató aláhúzta, mindez a következetes hatósági fellépésnek és a tudatosan felépített lakosságtájékoztatásnak köszönhető. Tóth Tibor hangsúlyozta azt is, hogy a mezőberényi őrs működési területén átlagosan tíz perccel hamarabb érnek a tűzoltók a káreset helyszínére, a területi lefedettség további javítását pedig az önállóan beavatkozó sarkadi önkéntes egyesület rendszerbe állításával képzeli el.

Az iparbiztonságra fókuszálva az igazgató elmondta, a gazdaság biztonságos működésének egyik letéteményese a szakterület. A Békés megyei szakemberek 192 alkalommal ellenőriztek veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményeket, a veszélyes anyagok szállításának biztonságát, szabályszerűségét pedig 165 esetben vizsgálták. Összesen 1857 közúti járművet és 2517 vasúti kocsit vontak górcső alá.
Tóth Tibor elmondta, a katasztrófavédelmi mobil labor és a sugárfelderítő jármű rendszerbe állítása óta nőtt a veszélyes anyagok jelenlétében történő beavatkozások biztonsága. Kiemelte, a megyei igazgatóság tavaly is együttműködött a társhatóságokkal, számos supervisori ellenőrzésen vett részt. Úgy fogalmazott, az integrált hatósági tevékenységet immár tervszerű, szolgáltató, ügyfélbarát és preventív tevékenység jellemzi, a vízügyi hatóság feladatrendszerének teljes integrációja is megvalósult.

Tóth Tibor összegzése szerint a személyi állomány hivatástudata kiemelkedő, helytállása példaértékű.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy évértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy a biztonság olyan alapvető társadalmi igény, elvárás, melynek a katasztrófavédelem szervezetrendszere eleget is tesz. A tavalyi esztendő országos szinten kiemelkedő káreseményeinek, veszélyhelyzeteinek kezelésénél is bebizonyosodott, a rendszer jól működik. A főigazgató hozzátette, a korszerű informatikai rendszerek, adatbázisok, logisztikai megoldások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakemberek lépései a valós élet problémáihoz igazodjanak – a lehető legrövidebb időn belül. A társzervekkel, járási hivatalokkal, önkormányzatokkal történő együttműködés, a szakszerűen képzett és felszerelt önkéntesek jelenléte megnöveli a szervezet erejét. Az állomány tagjai a szakértelem, a szervezettség, az együttműködési készség révén, a megfelelő koordináció mellett képesek nap mint nap az emberi élet és vagyon, valamint a gazdaság, az ipar biztonságáért tenni.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kiemelte, 2015-ben a megkezdett munka folytatása a cél az újszerű, hatékony megoldások mentén. Megemlítette, hogy júliustól már a kiszámíthatóságot, stabilitást jelentő, ösztönző, három pilléren alapuló életpályamodellt is bevezetik.

Dr. Bakondi György értékelése szerint a Békés megyei igazgatóság higgadt, kiegyensúlyozott, jó munkát végzett az elmúlt esztendőben. A főigazgató minden állampolgárt és együttműködőt biztosított arról, hogy a katasztrófavédelemre a jövőben is számíthatnak.

A tiszti értekezletet követő állófogadáson Gajda Róbert mondott pohárköszöntőt. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott gratulált az elvégzett munkához, emellett örömmel állapította meg, hogy a térségben a biztonság iránti természetes emberi igényre a rendvédelmi szervek megfelelően reagálnak.

A Körös Mentőcsoport Médiakomponensének a Békés MKI 2014-es évéről készített videója itt látható.

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Január 17. 20:25, hétfő | Külföld

A legnagyobb felhőkarcolónál is méretesebb űrszikla ér a Föld közelébe kedden

Egy potenciálisan veszélyes kisbolygó száguld el a Föld közelében kedden, de nem jelent ütközési veszélyt bolygónkra.

2022. Január 17. 19:05, hétfő | Életmód

Gyorsabban pusztulnak az űrben a vörösvérsejtek, mint a Földön

Kanadai kutatók közelebb jutottak annak megfejtéséhez, miért térnek vissza az űrhajósok vérszegényen a Földre.