Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Február 11. 19:57, szerda | Helyi
Forrás: www.bekes.katasztrofavedelem.hu

„A 2014-es esztendő a dinamikus fejlődés és a kézzelfogható eredmények éve volt”

 „A 2014-es esztendő a dinamikus fejlődés és a kézzelfogható eredmények éve volt”

Február 11-én tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A békéscsabai rendezvényen a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot vezetője, Dr. Bakondi György tűzol

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezeti egységeivel karöltve 2014-ben is teljesítette közbiztonsági rendeltetéséből adódó feladatait, a személyi állomány minden tagja becsületesen helytállt. A munkavégzést tervszerűség, professzionalizmus és hivatástudat jellemezte – fogalmazott beszédében Tóth Tibor. A megyei igazgató hozzátette, Békésben integrált szemléletben folyik a hatósági tevékenység, stabilan működik a vezetői fórumrendszer, fejlődnek a minősített megyei mentőszervezetek és sorra alakulnak a településiek. A 2014-es esztendőt a megyei igazgató a dinamikus fejlődés és a kézzelfogható eredmények évének nevezte, hiszen, mint mondta, az elhangzottakon túl javultak a műszaki feltételek és az elhelyezési körülmények is.
A bevezető gondolatok után a megyei igazgató a három fő szakterület értékelésével folytatta beszédét.

Elmondta, hogy a polgári védelem szakemberei a megye valamennyi települése vonatkozásában kockázatelemzést készítettek, veszélyeztetettségének megfelelően besorolták a településeket, felülvizsgált, aktualizált veszély-elhárítási tervrendszer tartalmazza az adott szituációban elvégzendő feladatokat. A rendkívüli időjárás kezelése érdekében a megye kockázati helyszíneit beazonosították, korszerű intézkedési terv áll rendelkezésre a rendkívüli közlekedési események kezeléséhez. Az árvízi védekezési feladatok színvonalas ellátása érdekében a szakemberek eljárásrendet dolgoztak ki, mely rögzíti a bevonható erőket és eszközöket, valamint azok bevethetőségének sorrendjét is. A polgári védelmi szervezetek felkészítéséről szólva Tóth Tibor kiemelte, a megye 56 településén vértezték fel a lakosokat katasztrófavédelmi tudással, emellett riasztási gyakorlatot is végrehajtottak közel ezer ember részvételével. Békésben több mint háromszázötven megfelelően képzett és minősített önkéntes képes azonnali beavatkozásra, amire tavaly különböző káresemények alkalmával volt is példa. Kiemelte, a szakterület előző évi tevékenységét dicséri a települési polgári védelmi szervezetek állományának bővítése érdekében megtartott toborzás, a számtalan törzsvezetési gyakorlat, és a közel háromezer közfoglalkoztatott állampolgár szakszerű felkészítése is.

A tűzoltási, műszaki mentési szakterültre térve a megyei igazgató leszögezte, hogy a beavatkozások száma az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent. Kifejtette, tavaly összesen 1740 esetben kérték a tűzoltók segítségét, ami 7%-kal kevesebb, mint a 2013-as számadat. Több mint 10°%-al csökkent az épülettüzek száma, nem volt emberi életet követelő szén-monoxid-mérgezés, és a téves jelzések számát is sikerült visszaszorítani. Az igazgató aláhúzta, mindez a következetes hatósági fellépésnek és a tudatosan felépített lakosságtájékoztatásnak köszönhető. Tóth Tibor hangsúlyozta azt is, hogy a mezőberényi őrs működési területén átlagosan tíz perccel hamarabb érnek a tűzoltók a káreset helyszínére, a területi lefedettség további javítását pedig az önállóan beavatkozó sarkadi önkéntes egyesület rendszerbe állításával képzeli el.

Az iparbiztonságra fókuszálva az igazgató elmondta, a gazdaság biztonságos működésének egyik letéteményese a szakterület. A Békés megyei szakemberek 192 alkalommal ellenőriztek veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményeket, a veszélyes anyagok szállításának biztonságát, szabályszerűségét pedig 165 esetben vizsgálták. Összesen 1857 közúti járművet és 2517 vasúti kocsit vontak górcső alá.
Tóth Tibor elmondta, a katasztrófavédelmi mobil labor és a sugárfelderítő jármű rendszerbe állítása óta nőtt a veszélyes anyagok jelenlétében történő beavatkozások biztonsága. Kiemelte, a megyei igazgatóság tavaly is együttműködött a társhatóságokkal, számos supervisori ellenőrzésen vett részt. Úgy fogalmazott, az integrált hatósági tevékenységet immár tervszerű, szolgáltató, ügyfélbarát és preventív tevékenység jellemzi, a vízügyi hatóság feladatrendszerének teljes integrációja is megvalósult.

Tóth Tibor összegzése szerint a személyi állomány hivatástudata kiemelkedő, helytállása példaértékű.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy évértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy a biztonság olyan alapvető társadalmi igény, elvárás, melynek a katasztrófavédelem szervezetrendszere eleget is tesz. A tavalyi esztendő országos szinten kiemelkedő káreseményeinek, veszélyhelyzeteinek kezelésénél is bebizonyosodott, a rendszer jól működik. A főigazgató hozzátette, a korszerű informatikai rendszerek, adatbázisok, logisztikai megoldások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakemberek lépései a valós élet problémáihoz igazodjanak – a lehető legrövidebb időn belül. A társzervekkel, járási hivatalokkal, önkormányzatokkal történő együttműködés, a szakszerűen képzett és felszerelt önkéntesek jelenléte megnöveli a szervezet erejét. Az állomány tagjai a szakértelem, a szervezettség, az együttműködési készség révén, a megfelelő koordináció mellett képesek nap mint nap az emberi élet és vagyon, valamint a gazdaság, az ipar biztonságáért tenni.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kiemelte, 2015-ben a megkezdett munka folytatása a cél az újszerű, hatékony megoldások mentén. Megemlítette, hogy júliustól már a kiszámíthatóságot, stabilitást jelentő, ösztönző, három pilléren alapuló életpályamodellt is bevezetik.

Dr. Bakondi György értékelése szerint a Békés megyei igazgatóság higgadt, kiegyensúlyozott, jó munkát végzett az elmúlt esztendőben. A főigazgató minden állampolgárt és együttműködőt biztosított arról, hogy a katasztrófavédelemre a jövőben is számíthatnak.

A tiszti értekezletet követő állófogadáson Gajda Róbert mondott pohárköszöntőt. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott gratulált az elvégzett munkához, emellett örömmel állapította meg, hogy a térségben a biztonság iránti természetes emberi igényre a rendvédelmi szervek megfelelően reagálnak.

A Körös Mentőcsoport Médiakomponensének a Békés MKI 2014-es évéről készített videója itt látható.

Fénykép: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.