Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Január 12. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Hír6.hu

2010. a Barnevál újraindításának az éve?

2010. a Barnevál újraindításának az éve?

A befektetőcsoport összeállt, banki döntésre vár.
Amennyiben a befektetőcsoport által benyújtott banki hitel pozitív elbírálásban részesül, a Barnevál leendő működtetői megkapják az állami garanciát - jelentette ki a hír6 kérdé

Az évek óta üresen álló békéscsabai baromfifeldolgozó újraindítására és működtetésére minden esély megvan, a befektetők már csak a banki hitelre várnak. Paulina László arról tájékoztatta a hír6-ot, a bank újabb és újabb feltételeket szab, de egy pénteki tárgyalás eredményeként - úgy tűnik - az utolsó akadály is elhárult. Január 8-án megállapodás született, amelynek értelmében az 500 milliós önerőt is igazolni tudja egy befektetőcsoport. A tervekről megtudtuk, hogy egy új konstrukcióban üzemelne a feldolgozó, amelynek lényege, hogy a termelők tulajdonosként kapcsolódnak be a működtetésbe. Paulina László szerint a modellértékű rendszer lényege, hogy a tulajdonosi kör részvénytársaság szerűen működne és a csirkét felnevelő beszállítók is tulajdonrészt szereznének. Ezzel biztosítható lenne, hogy a csökkenő átvételi ár ellenére is megfelelő jövedelemhez jussanak, hiszen így a feldolgozás utáni bevételből részesednének nagyobb mértékben.


A Barnevál idén újra élettel és vágott csirkékkel telhet meg (Fotó: Such Tamás)

Az üzem jelenlegi helyzetéről Szathmáry Tibor a felszámoló képviselője arról tájékoztatta a hír6-ot, hogy a csirkefeldolgozó sor egy részét értékesítették. Erre azért volt szükség, mert a felszámolónak a korábbi alkalmazottak felé még mindig vannak kötelezettségei. A közel hatszáz alkalmazott egy részét már kifizették,de sokaknak még tartoznak pár tízezertől több százezer forintig terjedő összeggel. Az 5 hektár területen elterülő gyármaradvány őrzése is pénzbe kerül, bevételre van szüksége a fenntartónak, ezért kellett értékesíteni a gépsor egy részét. A felszámoló azt is elmondta, tudomása van az újraindítási tervekről, folyamatos a kapcsolat a befektetőcsoport képviselőivel.
Az eszközeladásról Paulina László úgy fogalmazott, ezzel a korábbi Barnevál értéke csökken, ez némileg új helyzetet teremt. A gépsort viszont lehet pótolni, emiatt nem állnak el a működtetési szándéktól.
Békéscsaba városvezetése mind anyagi, mind erkölcsi segítséget nyújt az újraindításhoz, és a fideszes városvezetés mellett a szocialista képviselők is biztosítottak a támogatásukról - jelentette ki Paulina László. Hozzátette, a Barnevál újbóli működése a foglalkoztatottak, a beszállítók, termelők és egyéb tevékenységgel a feldolgozóhoz kapcsolódó személyekkel együtt összesen több, mint tízezer embernek adhat megélhetést. Tavasszal eldől, hogy konkrétan mikor, de 2010-ban biztos elindul a termelés.

Malatyinszki András


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.