Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Február 06. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve

2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve

Többnyire félünk az öregedéstől. Fiatalon azt gondoljuk, hogy idősebb korunkban majd több időnk lesz a családunkra, barátainkra, kedvteléseinkre, aztán a sokadik iksz után nosztalgiával tekintünk vissza ...

A nyugdíjba vonulást sokan identitásuk elvesztéseként élik meg, ha viszont sikerül felépíteni egy a korábbiaktól eltérő, de kapcsolatokkal teli, tevékeny, tartalmas életet, az kortól függetlenül, megteremti a személyiség kiteljesedésének és a tapasztalatok minél teljesebb átadásának a lehetőségét. A 2012-es év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, ami éppen erre szeretné ráirányítani a figyelmet.

A Lencsési Nyugdíjasklub programjaira mindig sokan kíváncsiak.

Európa többi államához hasonlóan, Magyarországon is nő az átlagéletkor, esélyünk van tehát arra, hogy hosszabb ideig éljünk és aktívabban, egészségesebben töltsük hatvanas, hetvenes nyolcvanas éveinket. Az európai év célja a figyelemfelkeltés, a tájékoztatás, valamint a bevált gyakorlatok terjesztése; ez utóbbit kíséreljük meg mi is most induló sorozatunkkal, amelyben aktív időseket és aktív nyugdíjas közösségeket mutatunk be.

Elsőként az igen tevékeny Lencsési Nyugdíjasklub vezetőjét, Valach Jánosné Esztert kérdeztük arról, a klub mióta és milyen módon segít abban, hogy aktívak maradjanak a lakótelepen élők.
– 1983-ban alakult a nyugdíjasklub Bencsik Ilona vezetésével a Szabó Pál téri iskolában. Ő szervezte a programokat eleinte ott, majd a Lencsési Közösségi Házban, de pár éve megbetegedett (tavaly sajnos meghalt), ezért öt éve én vezetem a klubot. Jelenleg százötven fős a tagságunk, több mint kilencven százalékban hölgyek jönnek – mondja a fiatalos, hatvanas éveiben járó Eszter. Ahogy fogalmaz, a lakótelepen élő hatvanas, hetvenes, nyolcvanas „lányok és fiúk” rendkívül érdeklődőek, szívesen jönnek, és örömmel fogadnak szinte minden előadást, programot, kirándulást, közös programot.

– Egészségügyi témában például dr. Ferenczi Attila és dr. Kerekes Attila tartott nekünk előadást, de a történelmi témák, vagy a jeles napok alkalmából tartott megemlékezések (költészet napja, március 15. stb.) is népszerűek nyugdíjasaink körében. Rendszeresen ott vagyunk a közösségi ház programjain, jó érzés, hogy Takács Péter, a ház vezetője egyébként is mindenben támogat bennünket. Részt veszünk versenyeken, a Szép hazánk, Magyarország elnevezésű szellemi vetélkedőn országos harmadik-negyedik helyet ért el két csapatunk. Kádi Józsefné vezetésével működik a Hajnalpír Színjátszókörünk, és negyedévente a névnaposokat is megünnepeljük. Az pedig külön öröm, hogy a hétfő délutáni klubnapjainkra rendszeresen nyolcvan-kilencven ember jön el. A lakótelepen élők otthon sokszor egyedül vannak, örülnek a társaságnak, a programoknak, beszélgetéseknek, egymásnak – teszi hozzá Valach Jánosné.

A klubvezető és a Lencsési Nyugdíjasklub vezetőségének tagjai – dr. Kertész Jánosné, Kiszely Györgyné, Bencsik Antalné, dr. Kovács Lászlóné – igyekeznek olyan programokat, kirándulásokat szervezni, amelyekre szívesen mennek el a nyugdíjasok, olykor gyermekeikkel, unokáikkal együtt. A Lencsésin élő őszülő, de igen tevékeny „lányok és fiúk” pedig akkor is kimozdulnak, ha itt-ott fáj vagy esetleg nehezükre esik elindulni, mert tudják, hogy a klubban várják őket és mindig számítanak rájuk.

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.