Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

2,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Már a kormány elé került az az előterjesztés, amely alapján januártól 2,4 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az intézkedés összesen 2,8 millió embert érint. Az öregségi nyugdíjasok átlagosan havi 2520 forinttal, a 370 ezer korábban rokkantnyugdíjas átlagosan havi 2140 forinttal számíthat több pénzre januártól - írja a Népszabadság.

A tervek szerint a megváltozott munkaképességűek ellátásai és a baleseti járadék a nyugdíjjal megegyező mértékben növekszik, ennek összege átlagosan 1450 forint, illetve havonta 600 forint lesz. A korhatár előtti ellátásban részesülők a nyugdíjemeléssel megegyező mértékű emelést kapnak, ez átlagosan havi 3360 forint.

Az időskori járandóságok jövő évi, inflációkövető emelésére törvény kötelezi a kormányt, és úgy tudjuk, a kifizetésről már van kormányzati döntés is. A januári emelést a hatályos törvények szerint nemcsak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

A korábbinál nagyobb járandóságra azok számíthatnak, akiknek még 2013 végéig állapították meg a nyugdíját, korhatár előtti ellátását, rokkant sági vagy rehabilitációs ellátását, bal eseti járadékát. Lapunk úgy tudja: a 2,4 százalékos emelést megkapják a fogyatékossági támogatásban részesülők, valamint a volt katonák kiegészítő rokkantsági támogatására jogosultak is.
Az emelést mások mellett megkapják az egészségügyben azok a 62 év feletti orvosok, illetve szakdolgozók is, akiknek választaniuk kellett a nyugdíj vagy munka szabály miatt, és a munkát választották. Ők most a korábbi nyugdíjuk helyett nyugdíjpótlást kapnak. Ám ők valószínűleg nem juthatnak hozzá januárban az öregségi ellátásukat érintő emeléshez.

A kifizetést megelőzően arról, hogy kinek mennyi jár, és hogyan fog hozzájutni, a kórházfenntartó hivatalnak, a GYEMSZI-nek a „fejük felett” egyeztetnie kell a nyugdíjfolyósítóval. Összességében a nyugdíjak inflációkövető jövő évi emelésére mintegy 81 milliárd forintot fordít az állam, ennek fedezete, része a 2014-es költségvetésnek, melynek fő számait a múlt héten hagyták jóvá.

A tervezett 2,4 százalékos nyugdíjemelés többek között érinti az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során