Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. Augusztus 10. 14:29, szerda | Kék hírek
Forrás: OrientPress

33 millió forint bevételt titkolt el az adózó

33 millió forint bevételt titkolt el az adózó

Újabb adócsalás: 33 millió forint bevételt titkolt el, és vont ki az adózás alól egy vendéglátóipari tevékenységet folytató adózó.

A NAV revizorai a hagyományos ellenőrzési eszközöket és a korszerű információtechnológiai módszereket együttesen alkalmazva derítettek fényt a csalásra.

A Budapesten éttermet üzemeltető Pest megyei vállalkozás már nem először került az adóhatóság látókörébe. Az ellenőrök az elmúlt időszakban több alkalommal „próbavásárlást” végeztek az adózónál, és hol szabályos pénztárgépi nyugtát, hol pedig csak számítógéppel előállított pincérblokkot kaptak attól függően, hogy a fogyasztás ellenértékét a pénztárgépbe, vagy csupán a forgalmi adatok rögzítésére szolgáló számítógépes rendszerbe ütötték be a pincérek.

Az egyre emelkedő összegű bírság kiszabása sem tántorította el az adózót attól, hogy nyugtaadási kötelezettségét rendre megszegje. Ez azonban arra engedett következtetni, hogy az adózó által eltitkolni kívánt bevétel jelentősen meghaladja a bírság együttes összegét - tájékoztatott a NAV.

Az adóhatóság szakemberei egy összehangolt akció keretében tértek vissza a vállalkozás telephelyére, ahol – a hagyományos ellenőrzési módszereken túl felhasználva a korszerű informatikai lehetőségeket is – vizsgálat alá vonták a pénztárgép adómemóriájának és a helyszínen talált szerverek, köztük egy hordozható merevlemez adattartalmát is.

A rendszeradatok elemzése során az ellenőrök két évre visszamenőlegesen részletes bevételi, illetve az alkalmazottak munkaidejére vonatkozó adatokat találtak, amelyekből kiderült, hogy a társaság a minimálbéren, részmunkaidőre bejelentett pincéreket a bejelentett munkaidőt jelentősen meghaladóan foglakoztatta, továbbá az általa bevallott, illetve a tényleges bevétele között 33 millió forint eltérés mutatkozik.

Az adatok alapján az adóhatóság azonnali és több évet átfogó vizsgálatot rendelt el az adózónál, amely eredményeként nem csak az eltitkolt bevételekkel, illetve a foglalkoztatással összefüggő adókötelezettségek megállapításával, de szankcióként késedelmi pótlék és bírság kiszabásával is számolnia kell az adózónak. Amennyiben az eljárás során felmerül a büntetőjogi felelősség gyanúja, úgy a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága a NAV pénzügyi nyomozóinál büntetőeljárás lefolytatását fogja kezdeményezni.

A vendéglátóipari tevékenységet folytató adózók továbbra is számíthatnak – különösen a nyári idegenforgalmi szezonra irányuló – fokozott adóhatósági ellenőrzésekre.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: csalás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 23. 11:41, vasárnap | Kék hírek

Nagy drogfogás a fővárosban, kiszagolták a rendőrök - VIDEÓ

Több ezer kábítószergyanús tablettát, 2 és fél kilogramm marihuánát és milliós összeget rejtegetett XVII. kerületi lakásában egy péceli férfi, akit közúti ellenőrzés során szúrtak ki a rendőrök.

2020. Február 22. 18:11, szombat | Kék hírek

Megöltek egy férfit Csepelen

Feladta magát a csepeli emberölés feltételezett elkövetője szombat délután - közölte a rendőrség a honlapján.

2020. Február 22. 06:15, szombat | Kék hírek

Őrizetbe vettek egy emberöléssel gyanúsítható pakisztáni férfit

Őrizetbe vett egy pakisztáni állampolgárságú, minősített emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel gyanúsítható férfit a nyomozó hatóság - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

2020. Február 21. 06:08, péntek | Kék hírek

Letartóztatták a tizenöt évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság gyanúsítottját

Ügyészi indítványra egy hónapra elrendelte a letartóztatását a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája annak a férfinak, aki a gyanú szerint 2004-ben meggyilkolt egy idős makói nőt és nála vendégeskedő lányát