Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 23. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Békés megyei utakról kérdezte Erdős a fejlesztési államtitkárt

A Békés megyei utakról kérdezte Erdős a fejlesztési államtitkárt

Békés megye közúti vérkeringésének két legfontosabb ütőere a délnyugat-északi irányba futó 47-es számú és az északnyugat-délkeleti irányba futó 44-es számú útvonal fejlesztésére vonatkozóan Erdős Norbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott tette fel a kérdést a nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkárának - írja a Békés Megyei Hírlap.

A megye szinte összes alacsonyabb rendű útvonala közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódik a két említett, kiemelt fontosságú közúthoz, így a megye lakossága számára érthető módon fontos, hogy tájékozódjanak az említett utak felújítási munkálatainak ütemezéséről. A két útvonal jelentőségét tovább növeli az is, hogy Békés megye keleti része nagy szakaszon határos Romániával, a schengeni határ is ott húzódik, ahol egy megállásos határforgalmi ellenőrzési rendszer működik - olvasható a sajtóközleményben.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő kérdése egyfelől a 47-es út felújítási munkálataira vonatkozott, különös tekintettel a Békéscsaba-Mezőberény közötti szakaszra, továbbá tájékoztatást kért arról, hogy milyenek a kilátások a 44-es út mielőbbi magasabb rendűvé, gyorsforgalmi úttá alakítására.

Általános vélekedés, hogy a két útvonal létfontosságú a megye fejlődésének szempontjából és óriási lökést ad ennek a vidéknek, ha a megye úthálózata a hozzájuk tartozó műtárgyakkal együtt rohamléptekkel fejlődésnek indul. A képviselő sokak véleményét tolmácsolva felszólalásában elmondta, hogy a megye gazdasági fejlődése Achilles-sarkának tartja a mai állapotokat, égetően szükség van egy, a mainál lényegesen fejlettebb úthálózat megvalósítására, amely Békés megyét egyenrangúvá emeli az ország más régióival.

Az elmúlt idő kormányzati törekvései a fejlesztés irányába mutatnak, hiszen a kormány számos intézkedéssel járul hozzá a térség jobb elérhetőségéhez. A fejlesztési munkálatokról Fónagy János államtitkár adott részletes tájékoztatást, miszerint még az idén megvalósul a 47-es számú főút Mezőberény-Békéscsaba közötti szakaszának 11,5 tonnás burkolat megerősítése mintegy 12 kilométer hosszan.

A Békéscsaba-Orosháza közötti mintegy 34 kilométer hosszúságú szakasz burkolat megerősítése 2014-ig történik meg, a Gyomaendrőd-Békéscsaba vasútvonal felújítása miatt a 47-es számú főúton Mezőberény határában közúti felüljáró építése vált szükségessé, amelynek befejezése 2013 második felében várható.
Az államtitkár által adott tájékoztatás szerint jó hír, hogy a tervezett fejlesztések között szerepel az M44-es gyorsforgalmi út megépítése, amit az Új Széchenyi-terv célkitűzéseivel összhangban prioritásként, tehát elsőbbségként kezel a kormány. Mivel Békés megye az ország egyik legnehezebben elérhető térsége, ezért az M44-es gyorsforgalmi út ütemezett építése kiemelt jelentőséggel bír mind a megye, mind a térség, mind az ország közlekedésfejlesztésében. Az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabáig tartó szakasza három ütemben valósul meg. Az építés az egyébként négy programciklusból álló útépítési program első ciklusában megkezdődik, és a harmadik ciklusában befejeződik - áll a közleményben.

Dr. Fónagy János elmondta, az építés indításának időpontját elsősorban az Európai Unió szigorú támogatási feltételei határozzák meg. Ezek figyelembevételével kell elkészíteni a hiányzó megvalósíthatósági tanulmányokat. Előreláthatóan a környezetvédelmi engedély módosítása is szükségessé válik annak érdekében, hogy megfeleljen a közösségi támogatások igénybevételére.

Ez elsősorban a Tisza térségéhez tartozó Natura 2000-es területek miatt vált és válik szükségessé. A fejlesztés legfontosabb, kiemelten kezelt első üteme tehát a legrövidebb időtartamon belül tervezett, azaz a program első szakaszában, amely vélhetően 2014-ben megkezdődik, és azt követően két-három éven belül befejeződik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal