Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Június 07. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

A Csabai Pálinka Klub a kulturált alkoholfogyasztás mellett

A Csabai Pálinka Klub a kulturált alkoholfogyasztás mellett

„Barátság és szeretet, egyik mint a másik, pálinkával együtt egészségre válik!” – szól a népi rigmus.

Bizonyára egyetértenek ezzel az idén februárban alakult Csabai Pálinka Klub tagjai is, akik kedd esti összejövetelükön az aktuális teendők megbeszélésén túl Viharsarki pálinkát kóstolgattak.


Borsodi László a kóstolón különleges, dércsípte kökényből készült pálinkájával

– A februárban megrendezett békéscsabai turisztikai konferencia a pálinkaturizmus témakörét járta körül, ekkor hívtuk életre a Csabai Pálinka Klubot. A konferencián a nemrégiben állami kitüntetésben részesült főzőmester, Vértes Tibor az előadásában elmondta, hogy sokat jár-kel, de ilyen bérfőzetőkkel és pálinkafőzdékkel teletűzdelt szegmense az országnak, mint Békés megye, nincs még egy. Ideje volt tehát megalapítani a pálinka klubot! A tagok között vannak, akik főznek vagy főzetnek pálinkát, vannak rendezvényszervezők, és vannak, akik azért jönnek, mert egyszerűen csak szeretik a pálinkát. Közös bennünk, hogy a pálinka kultúrájának alázatos hívei vagyunk – tájékoztatta lapunkat Varga Gábor, a klub titkára.

A Csabai Pálinka Klub korelnöke Kutyej Pál, elnöke Lukácsi Sándor főzőmester. A tagok havonta egy-egy gyümölcspálinkát járnak körül, megbeszélik, hogyan lehet belőle a legfinomabb pálinkát készíteni, majd következik a kóstoló. Februári megalakulások után márciusban a birspálinka, áprilisban az eperpálinka, májusban a vegyes pálinka volt soron, kedden este pedig Borsodi László és Tonka István "Viharsarki pálinkáját" ismerhették és kóstolhatták meg a bennfentesek az Elefánt Sörözőben.

– Több mint két évtizede foglalkozunk pálinkafőzéssel, eljött az idő, hogy szélesebb körben is megismertessük a pálinkánkat. A hagyományos fajtákat részesítjük előnyben, most egy golden delicious almát, egy boskobak körtét, egy nagyon finom szilvapálinkát, és különlegességként a környező erdőkben begyűjtött kökényből készült pálinkát hoztunk – mondta Borsodi László.

A klub tagjai a pálinka értékei mellett a kulturált és minőségi alkoholfogyasztásra szeretnék felhívni a figyelmet. És talán arra is, amit elődeink olyan jól tudtak: “Orvosság ez akármilyen nyavalyára, erős mint a háromszor varrt csizma szára. Szilva, körte, cseresznye, egészségünkre! Éljen a haza!”


Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói