Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A "hideg plazmás" fertőtlenítés hatásos a norovírus ellen

A

Az úgynevezett hideg plazmás fertőtlenítés hatásos a norovírus, a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozója ellen - jelentették be német kutatók.

A hányást és hasmenést előidéző vírus a nagy óceánjárókon okozott fertőzések miatt vált hírhedtté. A világon évente előforduló több tízmillió esetnek ezek azonban csak a töredékét jelentik - idézte a BBC hírportálja a mBio című szaklapban megjelent tanulmányt.
Azért bonyolult megakadályozni a norovírus-fertőzést, mert a kórokozó sokféle fertőtlenítő szernek ellenáll. A leghatásosabb a klóralapú fehérítő, de a kutatók keresik az alternatíváját.
A "hideg plazma" vagy az anyag "negyedik halmazállapota" ionizált gázmolekulákból áll, amelyek szobahőmérsékletűek. Ezek az ionok sokféle mikrobát elpusztítanak, az azonban eddig nem volt világos, mennyire tud elbánni a vírusokkal.
A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatói Birte Ahlfeld és Günter Klein vezetésével egy német katonai bázison kitört norovírus-fertőzés kórokozóján vizsgálták azt, hogyan hat rá a hideg plazma. A kezelés a vírusrészecskék számát nagyjából huszad-ötvened részére csökkentette.
A vírusok azért pusztultak el, mert a hideg plazma igen ártalmas ionokból, úgynevezett reaktív nitrogén- és oxigénszármazékokból áll, amelyek erősen mikrobaölő hatásúak. A hidegplazma-generátorból, amely a környezet levegőjének elektromos terét használva állítja elő az ionokat, akár kézi eszközt is lehet tervezni, sőt egyes folyamatosan szennyeződő felületekbe be is lehet építeni.
"A norovírus terjedése a kulcsfontosságú pontokon akadályozható meg, ezek pedig, mint korábbi kutatásokból kiderült, olyan felületek, amelyek az emberek kezével, bőrével érintkeznek" - mondta Klein.
"A hideg plazmás fertőtlenítés vízmentes eljárás, alkalmazásához nem kell öblítés, ez csökkenti a vízfelhasználást, és előnyösebb olyankor, amikor folyamatosan kell fertőtleníteni, például futószalagnál" - vélték Brendan Niemira és David Kingsley, az USA mezőgazdasági minisztériumának élelmiszer-biztonsági szakértői, akik nem vettek részt a kutatásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során