Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. November 03. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

A hősökre és mártírokra emlékeztünk

A hősökre és mártírokra emlékeztünk

A békéscsabai Szlancsik János 1939-ben vonult be katonának, a lánya akkor kétéves, a fia ötéves volt. A fiatal édesapa a Donnál vesztette életét valamikor 1944-ben, a családtagjai 1992-ig csak otthon tudtak emlékezni rá.

Azóta a Szabadság téri második világháborús emlékműhöz hoznak virágot, amelynél az egyik névtáblán ott van Szlancsik János neve. A ma már hetvennégy és hetvenhét éves gyermekei november másodikán eljöttek a hősök és mártírok emléknapja alkalmából rendezett városi ünnepségre is.


A megemlékezésen Kiss Tibor alpolgármester és dr. Kerekes Attila bizottsági elnök mellett ott voltak a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint a mártírokra emlékező hozzátartozók, köztük Szlancsik Dorottya és a bátyja.
A Himnusz után dr. Kerekes Attila beszélt a hősökről és mártírokról. Ahogy fogalmazott, a Szabadság teret akár átnevezhetnénk Hősök terének, hiszen ott áll a második világháborús emlékmű, a kommunizmus áldozatainak szobra és a 101-es gyalogezred emlékműve is.


– Békéscsaba büszke lehet a gyalogezred katonáira, amelynek tagjai végigharcolták az első világháborút és számos sikert arattak. 1915-ben győzedelmeskedtek a túlerőben lévő orosz csapatokkal szemben, 1916-ban Dél-Tirolban harcoltak, 1917-ben a haza Erdélybe szólította őket, és mindenütt helytálltak. A második világháború után az akkori tanácselnök lebontatta a szobrot, amit elföldeltek, de 1956-ban a forradalmár fiatalok Fekete Pál vezetésével kiásták a földből. 1970-ben megint veszély fenyegette a létét, itt akartak Lenin-szobrot állítani, de ezt sikerült megakadályozni – fogalmazott dr. Kerekes Attila.
A képviselő megemlékezett a második világháborúról, benne 1944. szeptember 21-ről, vagyis arról a napról, amikor a brit és amerikai légierő több száz bombát dobott le a városra, amelynek következtében sokan meghaltak, a vasútállomás és környéke pedig szinte teljesen megsemmisült. Nem sokkal ezután a szovjet hadsereg csapatai vonultak be Békéscsabára, a katonák fosztogattak és asszonyokat, lányokat becstelenítettek meg. Emlékeztetett arra is, hogy 1956-ban a forradalom lángja elérte Békéscsabát, és Fekete Pálnak is köszönhető, hogy a hadsereg és a rendőrség a forradalom mellé állt.


– November 4-én azonban géppisztolyok ropogására ébredt a város, a szovjet csapatok bevonultak Békéscsabára. Hősi halált halt Kovács Zoltán alezredes, Harmati Imre alhadnagy, Mány Erzsébet és Farkas Mihály, akiknek az emlékét őriznünk, ápolnunk kell, ahogy emlékeznünk kell a hétköznapok hőseire is. Mert – Szent Ágoston szavaival élve – aki él szerettei szívében, az nem hal meg, csak távol van – mondta dr. Kerekes Attila.


Az önkormányzat, a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd Kovács Zoltán és Harmat Imre emléktáblájánál. A hozzátartozók a második világháborús emlékműnél maradtak, ahogy a Szlancsik testvérek is, akik mécsest és virágot tettek az édesapjuk nevét őrző táblához.



Mikóczy Erika

Címkék: megemlékezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: