Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 19. 07:45, kedd | Külföld
Forrás: mti

A késes támadás külön kategória lesz Németországban

A késes támadás külön kategória lesz Németországban

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

A késelések többnyire nagyvárosokban - Berlin, Frankfurt, Köln, Nürnberg - történtek. Az egyik eset, egy frankfurti támadás egy 32 éves nő halálával végződött, a feltételezett elkövető az áldozat volt élettársa. A többi támadásban együttvéve négyen sebesültek meg, a hatóságok tizennégy gyanúsítottat azonosítottak, négyet elfogtak, tízet köröznek.

A késelésekkel kapcsolatban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) a Bild megkeresésére közölte: "a BKA jelenleg nem tud megállapításokat tenni arról, hogy emelkedett-e a késsel elkövetett támadások száma Németországban".

Arra a kérdésre, hogy a késes támadások erőteljes növekedéséről szóló sajtóbeszámolókra tekintettel szükséges-e országos helyzetképet alkotni a területen zajló folyamatokról, Holger Münch, a BKA elnöke a lapnak elmondta, hogy támogatja ezt a törekvést, mert "csak a késes támadások nyilvántartásba vételével tudjuk megállapítani, hogy valóban növekedik-e az ilyen támadások száma".

A tartományi kormányok belügyminiszterei és a szövetségi belügyminiszter egyeztető fóruma, az úgynevezett belügyminiszteri konferencia (IMK) már döntött is az ügyben, tavaly novemberben hozott határozata szerint a hivatalos bűnügyi és bűnüldözési statisztikában külön kell vezetni a kést mint elkövetési eszközt.

Azonban az IMK döntésének végrehajtása évekig eltarthat, mert valamennyi tartományban át kell alakítani az adatfelvételi módszertant. A BKA ugyanis csak akkor tud országos helyzetképet készíteni, ha mind a 16 tartományban azonos szabályok szerint rögzítik és osztályozzák a bűncselekményeket.

A szövetségi szintű összesítés előnye, hogy egységes prevenciós stratégiát, megelőzési tervet lehet végrehajtani a késes támadások visszaszorítására, mert kialakul egy "bűnözési térkép", világossá válik az ilyen bűncselekmények területi megoszlása - ismertette a Bild a legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv állásfoglalását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.