Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Október 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kokain megváltoztatja az agyat

A kokain megváltoztatja az agyat

A kokain akár órákon belül képes változásokat előidézni az agy szerkezetében, ami az első lépés a kábítószer-függőség felé – állapították meg amerikai kutatók, akiknek eredményéről a BBC számol be. Az állatkísérletek eredményei azt mutatták, hogy ez a tanulási és a memóriaképességet nagymértékben befolyásoló strukturális változás már nem sokkal a kokain használata után elkezdődik.

A kaliforniai Berkley Egyetem szakemberei az úgynevezett dendritikus tüskék változásaira összpontosítottak, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a memóriaképességhez. A kísérletben az egerek két külön szabadon választható kamrába mehettek be, amelyek különböző illatúak voltak. Azt követően, hogy megtalálták kedvenc illatukat, majd kokaint fecskendeztek bele. Lézer mikroszkópia segítségével az egerek agyát vizsgálták dentrikus tüskék után kutatva.

Azt találták, hogy több dentrikus tüskét állítottak elő, amikor kokaint fecskendeztek, mint amikor vizet. Az említett agyi változások már néhány órával a kokain használata után jelentkeztek.

Linda Wilbrecht kutatásvezető elmondta, a kokain használata ezért könnyen okoz függőséget. Olyan változásokat idézett ugyanis elő az agyban, amelynek következtében megváltozik a drogfüggő döntéshozatali képessége, a drog elsődleges szerepe. A tanulmány megmutatja, az agy miképpen tanulja meg a függőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.