Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A Magyar Hírlap azt írja, hogy a bajban lévő devizahitelesek olyan intézkedést követelnek a kormánytól, amelyek szavatolják, hogy annyi kölcsönt kelljen visszafizetniük, amennyit felvettek.

Kezdeményezik, hogy a banknak kötelessége legyen elszámolni mit, mennyivel és milyen jogalapon emelt a hiteltörlesztés részeként. Ha nem közli a bank az ügyféllel, milyen jogcímen és mennyi költséget számolt el, a szerződés azonnali hatállyal váljék semmissé.

Nem tartanak igényt arra a devizahitelesek, hogy más adófizetők terhére finanszírozzák a bankok által nekik okozott károkat. Azt követelik, hogy a pénzintézeteket megrendszabályozzák, s kötelezzék őket a korrekt elszámolásra – adta hírül a Magyar Szociális Fórum. Javaslatukban szorgalmazzák, hogy a törlesztőrészletek egyoldalú és minden jogalapot nélkülöző emeléséből keletkezett túlfizetéseket számítsák be a tőkébe, s ezzel csökkentsék a tartozásokat. Szerintük jogszabállyal kell kötelezni a hitelezőket arra, hogy kártérítésben részesítsék azokat, akiket már kiforgattak a vagyonukból, s akiktől jogtalanul elvették az otthonukat. A hitelkárosultak követelik a kormány által július elsejével megszüntetett kilakoltatási és árverezési moratórium azonnali helyreállítását. Kezdeményezik, hogy a kormány soron kívül hozzon rendeletet a devizahitelek törlesztőrészleteinek befagyasztásáról a szerződések megkötésének időpontjában rögzített összegre mindaddig, amíg le nem zárul a hitelezési gyakorlat felülvizsgálata, és meg nem születnek a szükséges törvények.

Közben Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése. Simor András tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt arról is, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. A jegybank elnöke egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.