Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Szeptember 14. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A kulturális örökség napjai - Programok Békéscsabán

A kulturális örökség napjai - Programok Békéscsabán

Békéscsabán szombaton és vasárnap a Munkácsy Emlékházban a kúriák és a templomok üzeneteiről szólnak a kulturális örökség napjai, a Munkácsy Mihály Múzeumban a központi téma a nemesi és főúri viseletek története ...

Békéscsabán szombaton és vasárnap a Munkácsy Emlékházban a kúriák és a templomok üzeneteiről szólnak a kulturális örökség napjai, a Munkácsy Mihály Múzeumban a központi téma a nemesi és főúri viseletek története, a stílusok és motívumok alkalmazása a mai korban.

Mészáros Zsuzsa, a Munkácsy Emlékház művészeti vezetője az MTI-nek a gazdag programsorozatból a Pincétől a padlásig című, egész napos városi sétát emelte ki, ahol a résztvevők bejárhatják a 160 éves Omaszta-kúria, a mai Munkácsy Emlékház legapróbb zugait, a békéscsabai görög keleti és a református templomok ismeretlen szegleteit. A Munkácsy Emlékház művészeti vezetője hangsúlyozta: a programokkal szeretnék felhívni az emberek figyelmét Békéscsaba építészeti örökségének felbecsülhetetlen értékeire.


Az emlékház vasárnap játszóházzal várja a gyerekeket a Munkácsy Emlékház, lesz párta- és csákókészítés, jelmezpróba és úri illemtan, lovaglási lehetőség az udvaron - tette hozzá Mészáros Zsuzsa.


A Munkácsy Mihály Múzeum hosszabbított nyitva tartással reggel tíztől este tízig fogadja a látogatókat, az érdeklődők az állandó és időszaki kiállításokat ingyenes tárlatvezetés mellett vehetik igénybe - mondta el az MTI érdeklődésére Szatmári Imre igazgató a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága részéről.


A programok közül kiemelte a Hagyomány és design című kiállítást, ahol az érdeklődők a Hudák család kéziszövő műhelyének életébe tekinthetnek be, megismerkedhetnek Hudák Mariann viseletkészítő saját tervezésű és készítésű felsőruházataival. A kiállított modellek a magyar polgári és nemesi öltözékek modern, kényelmes viseletet nyújtó változatai. A család kézműves termékeivel legutóbb a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben és a Brüsszeli Magyarok Házában mutatkozott be nagy sikerrel.


Szombat este a Munkácsy Mihály Múzeumban, a Múzsák termében az érdeklődők viselettörténeti előadásokat hallgathatnak meg és divatbemutató keretében ismerhetik meg a Hudák-műhely legszebb férfi és női viseleteit - tette hozzá Szatmári Imre.


A múzeum vasárnap családi játszóházzal, őszi sárkányépítéssel várja az érdeklődőket, ahol a vállalkozó szülők és gyerekeik közösen készíthetik el kedvenc sárkányaikat.

brg brr bdó

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt