Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 24. 14:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A legtöbb balatoni szabadstrand vize kiváló minőségű

A legtöbb balatoni szabadstrand vize kiváló minőségű

A Balatonon a legtöbb fürdővíz kiváló vagy jó minőségű, az uniós minősítés szerint azonban néhány szabadstrandon nem ajánlott a fürdőzés – derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb listájából.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön közölte Facebook-oldalán, hogy megjelent a szabadvízi fürdővizek minősítése. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata, az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni.

A minősítési besoroláskor azonban nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt, hanem a vízminőség változásait is figyelembe veszik. Az uniós irányelv szerint a fürdővizeket négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. Eszerint négy kategóriát alakítottak ki: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt. Utóbbi esetében az uniós minősítés szerint nem ajánlott a fürdőzés.

Az ÁNTSZ megjegyezte: ezeken a helyeken jellemzően az okozza a problémát, hogy a vizek érzékenyek a szennyeződésekre, vagyis nem jelenti azt, hogy a víz minősége állandóan kifogásoltnak számít. Ezért érdemes az OKI honlapján található térképes adatok alapján is tájékozódni – tették hozzá.

Az OKI-hoz még nem érkezett be minden adat, így néhány fürdőhelyet most sorolnak be. Eddig a legtöbb szabadvízi fürdő a legjobb, kiváló minősítést kapta, és számos szabadstrand került jó kategóriába.

A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták. A Tiszán például jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiurgonya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabadstrandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt.

Egy fokkal jobb, vagyis tűrhető vízminőségi kategóriába a Bánki-tó strandját, valamint a dunaszigeti szabadstrandot sorolták. A fürdőhelyek listája és minősítése mostantól az egész idényben követhető lesz az ÁNTSZ honlapján, illetve Facebook-oldalán, valamint az OKI honlapján is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során