Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Május 30. 10:58, szerda | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

A liege-i a merénylő már a támadás előtti éjszakán megölt egy embert

A liege-i a merénylő már a támadás előtti éjszakán megölt egy embert

A három halálos áldozatot követelő liege-i támadás feltételezett elkövetője már a merénylet előtti éjszakán meggyilkolt egy embert Belgiumban - közölte szerdán Jan Jambon belga belügyminiszter.

A tárcavezető a belga RTL-nek adott interjújában megerősítette, hogy a Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is a 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi műve.

Michael Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt találták meg. A férfi korábban Hermann rabtársa volt. Sajtóhírek szerint halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert megtalálták a tettes autójában, Liege-ben.

Benjamin Hermann, akit hétfőn engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra, másnap hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében található Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített.

"Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására" - szögezte le Jambon.

A nőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jambon is meglátogatta. "Bátran viselkedett, és elképzelhető, hogy segített megakadályozni a további vérontást az iskolában" - mondta a belügyminiszter.

A belga szövetségi ügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást, de a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című újság mindazonáltal arról számolt be egy videofelvétel alapján, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték.

Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel.

Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése