Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar családok számára a legfontosabb cél a gyermekek iskoláztatása

A magyar családok számára a legfontosabb cél a gyermekek iskoláztatása

A gyermekek jövőjének biztosítása a legfontosabb megtakarítási célok közé tartozik; ezen belül messze kiemelkedik az iskoláztatási költségek fedezése – derül ki a MetLife kutatásából. Ennek ellenére, bár a megkérdezettek több mint fele felmérte az ezzel járó pénzügyi kihívásokat, eddig mindössze egynegyedük tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsa gyermekei jövőbeli tanulmányait.

Bartók János, a MetLife vezérigazgatója szerint az elmúlt évek fejleményei és a gyermekek központi szerepe a családban együttesen az iskoláztatási költségeket fedező megtakarítások erősödését hozhatják.

A tankönyvek és a legalapvetőbb szükségletek mai árai alapján az általános iskolai oktatás összesen körülbelül 150-200 ezer forint költséget jelent a családok számára. Valamivel alacsonyabb a kezdő költségszint a középiskolai oktatással járó alapkiadásoknál: négy év alatt a könyvek és kiegészítők megközelítőleg 35-90 ezer forintba kerülnek. Mivel ezek az összegek nyolc, illetve négy tanévre oszlanak el, a családok rendszerint nem gondoskodnak előre ezek előteremtéséről, inkább igyekeznek mindennapi megélhetési költségeikbe beszorítani. A nehézségek általában még így is elkerülhetetlenek; egy-egy jelentősebb tétel – első „beiskolázás”, kirándulások, utazás – olykor súlyosan megterhelheti a költségvetést. Amire azonban a tapasztalatok szerint végképp nem lehet célzott megtakarítás nélkül felkészülni, az a fiatalok jövőbeli főiskolai, egyetemi tanulmányainak finanszírozása. Enélkül a tandíjak elrettentőek lehetnek: a képzések mai áron, félévenként 115 ezer és 950 ezer forint közötti összegekbe kerülnek.

A MetLife felmérése szerint a családok nagyobbik része tudatában van a ezeknek költségeknek, többségük mégsem keresi aktívan a számára legmegfelelőbb megtakarítási lehetőséget. A megkérdezettek csupán 13 százaléka tudja biztosan, hogy miből, hogyan finanszírozza majd gyermeke felsőoktatási költségeit. Ennek hátterében többek között az áll, hogy bár az oktatás állami finanszírozása hazánkban egyfajta „elvárás”, a családok terveiket ma jellemzően nem erre az elvárásra építik, azonban a diákhitelt a megkérdezettek nagy része saját gyermeke számára nem tartja megfelelő megoldásnak.

„Jellemző, hogy a gyermekek iskoláztatása, lakhatása, sőt, még hétköznapi kiadásai is előkelőbb helyen állnak a magyar családok fontossági listáján, mint a megfelelő források előteremtése a szülők későbbi nyugdíjas éveire, beleértve az egészségügyi kiadásaikat is” – mutatott rá Bartók János, a MetLife Biztosító vezérigazgatója. – „Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy a családok közel 40 százaléka a gyermekekről való gondoskodást hosszú távú, 15-20 évre szóló megtakarítások révén képzeli el. A megkérdezettek egyötöde ehhez egyébként banki, egyharmada biztosítói szolgáltatást venne igénybe, újabb egyharmad pedig nyitott ebben a kérdésben.”

A szakértő szerint sajátos eredmény, hogy a családok úgy érzik, a jelenleginél valamivel többet lennének képesek félretenni, miközben új megtakarítást kevesen terveznek elindítani. „A gyermekek elsődleges fontossága a családon belül az elmúlt években nem változott, azonban az oktatás mai helyzete és költsége soha nem látott kihívásokat és lehetőségeket hordoz, melyek az iskoláztatási kiadások növekedését vetítik előre” – emelte ki Bartók János, a MetLife Biztosító vezérigazgatója. – „Ebben a környezetben a felmérés azon megállapítása, hogy a családok egytizede biztosan igénybe venne iskoláztatási költségeket fedező megtakarítási lehetőséget, több mint fele pedig valószínűnek tartja, a korábbi gondolkodásmód elmozdulására utal, azaz az oktatási célú megtakarítások jövőbeli megerősödését hozhatja.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során