Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A mesét mondani, nem olvasni kell!

A mesét mondani, nem olvasni kell!

A népmesék világába repíti vissza a gyerekeket és a felnőtteket a szeptember 26-28. között megrendezésre kerülő 9. Országos népmese-konferencia. A felvidéki Füleken helyi történeteket hallgathatunk, mesemondók és a kiadók mutatkoznak be, de szakmai műhely és szimbólumkutatás is várja az érdeklődőket. A Rádió Orient műsorában Kovács Marianna alelnök mutatta be a Magyar Olvasástársaság céljait, és beszélt a 'Dobj el mindent, és olvass!' kezdeményezésről is.

Elfelejtettünk mesét mondani

Több mint 20 évvel ezelőtt, 1991-ben alakult a Magyar Olvasástársaság. A szakmai egyesület fő célja a magyar írásbeli kultúra színvonalának emelése, valamint az olvasás megszerettetése és terjesztése. A Rádió Orient műsorában Kovács Marianna elmondta, a legnagyobb éves esemény, az Országos népmese-konferencia mellett számos további szakmai programot szerveznek. A Magyar Olvasástársaság alelnöke kiemelte, a magyar népmese napja kapcsán számos esemény zajlik az országban. „Az idei évben a szlovákiai Füleken lesz a 9. Országos népmese-konferencia. Először lépjük át a határt, azonban a következő alkalommal is határon túl maradunk, Sepsiszentgyörgyön lesz a 2014-es esemény” – mondta a vendég.

A társaság felhívásához országosan lehetett csatlakozni, a szervezők előszeretettel kapcsolják a fősodorhoz a helyi akciókat és kezdeményezéseket is. A programokat ugyan elsősorban a gyerekeknek szánják, azonban a felnőttek is találnak elfoglaltságot. Az alelnök példaként a füleki konferenciát megelőző esti felnőttek közötti mesélést emelte ki. Kovács Marianna elmondta, a mostani szülők ritkán olvasnak fel gyermekeiknek, így a szülők bevonásával ez a helyzet is javulhat.

„Elfelejtettünk mesét mondani, napjainkban inkább felolvasunk” – mondta. Kovács kiemelte, a népmese elsősorban szóbeli műfaj, a Magyar Olvasástársaság egyik kiemelt célja pedig az elveszett népmesei szóbeliség visszaállítása. Kovács emellett a mesemondás tanításáról is szót ejtett. Az alelnök Berecz András gondolatait idézte fel, melyek szerint „40 évig kell térdepelni a népmesével, mielőtt felállunk” - ám hozzátette, aki kiskorában sok mesét hallgatott szüleitől, nagyszüleitől, könnyebb helyzetben van, gyorsabban beletanul a mesterségbe. Hagyományok Házában ugyanakkor professzionális képzés keretében is tanulható a hagyományos mesemondás minden fortélya.

Dobj el mindent, és olvass!

A kezdeményezés célja a mindennapi olvasás fontosságára való figyelemfelhívás: az ötlet egyszerű - az iskolákban megszólal egy jelzőhang, majd mindenki eldobja, ami a keze ügyében van, és 20 percen keresztül olvas. Az akció tavasszal a közösségi média segítségével, egyfajta flashmobokként terjedt el, s Kovács szerint ez hatásos figyelemfelkeltés, ráadásul mindennapi olvasásra is késztet. A Rádió Orient vendége a társaság honlapján található gyermekirodalmi adatbázist is bemutatta. „Hatalmas lehetőség ez a gyűjtemény. Nemcsak régi klasszikusokat, hanem friss kortárs könyveket is tartalmaz. Az adatbázis hatalmas segítség lehet a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt a megfelelő olvasnivaló kiválasztásában” – összegezte az előnyöket Kovács Marianna.

A rádió vendége végül a szeptember 26-28. között megrendezett Országos népmese-konferencia programjairól ejtett szót. „Az esemény csütörtök este a felvidéki Füleken kezdődik a felnőttek közös mesélésével. Pénteken kerül sor a konferenciára, melyen számos előadó mutatja be szakterületét. A mesekutatás mellett a felvidéki népmesék és a kiadók is bemutatkoznak. Az estét a helyi gyerek és felnőtt mesemondók mesegálája zárja. Szombaton mesemondói szakmai műhelyt rendezünk, továbbá bemutatjuk a most alakuló Meseszó Egyesületet. Ezzel párhuzamosan szimbólumterápiás műhelyen ismerkedhetünk a népmesei jelképekkel” – tette hozzá Kovács Marianna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során