Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 16. 15:23, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A nyugdíjas házak és az autós iskolák működését is vizsgálja a fogyasztóvédelmi bizottság ősszel

A nyugdíjas házak és az autós iskolák működését is vizsgálja a fogyasztóvédelmi bizottság ősszel

Ősszel napirendre tűzi az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága a nyugdíjasházak és az autós iskolák vizsgálatát, de tárgyalni fogja a nagybani piacok helyzetét és az alternatív vitarendezést is - mondta Simon Gábor (MSZP), a testület elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus a bizottság első fél éves tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, így a békéltető testületekről és a közérdekű keresetekről szóló szabályok változását alapvetően támogatta a testület, de kritikával illette a nemzeti eszközkezelőről szóló jogszabályt, mivel a törvényben szereplő 5 milliárd forint nem lesz elég a tervezett 8 ezer lakás megvásárlására.
Az elnök kiemelte, hogy a bizottság nyolc civil szervezettel működik együtt, és azok felvetései segíti a jogalkotást. A bizottság ezért mondott ellent Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, annak meghallgatásán, amikor azt sürgette, hogy a fogyasztóvédelmi civil szervezetek éljenek meg a piacról, míg a bizottság megítélése szerint a közhasznuk ér annyit, hogy állami támogatást kapjanak. Az elnök visszásnak tartotta azt, hogy azok támogassák az ilyen szervezeteket, akiket kritizálnak. Amelyik cég nem ad pénzt a fogyasztóvédelmi civil szervezetnek, kifogásolhatja, hogy éppen emiatt kritizálja az őt.
Simon Gábor egyenként ismertette, a bizottság által tárgyalt öt kiemelt témát. Ezek közül az első a Malév leállást követő fogyasztóvédelem volt, amelyre a kormány 2 milliárd forintot adott. A bizottság azonban jónak látna egy alapot, amely ilyenkor kártalanítaná az utasokat.
A MÁV ÁBE csődje után született alkotmánybírósági határozat szerint a jogalkotónak kell megoldania a kártalanítást. Erre a bizottság a három lehetőség valamilyen arányú kombinálását látja a járható útnak, de a döntés a kormány kezében van.
Az utazásszervezőkkel kapcsolatosan azt javasolta a bizottság, hogy a vagyoni biztosítékot az előleg után is tegyék le, míg a gyermekétkeztetés vizsgálatakor kiderült, hogy ott jobb az ellátás, ahol helyi felelőse van az étkeztetésnek. A bizottság éppen a cukros italokat is árusító iskolai automatákról tárgyalt, amikor híre jött: a kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Coca-Cola céggel. Simon Gábor szerint ez kihathat az iskolai ital-automatákra is.
Végül kiemelt téma volt a bizottság előtt a közvetlen értékesítés. A multi-level marketing (MLM) mára konszolidálódott, de az utazással egybekötött értékesítéseknél 75 százalékos a panasz arány. Különösen az árak magasabbak az áruk értékénél.
Az albizottságok közül a fogyasztói panaszokkal foglalkozó javasolta, hogy minden szolgáltató hetente egyszer tartson nyitva reggel 7 és este 21 óra között, sok fogyasztó azért sem tudja érvényesíteni jogait, mivel munkaidőben nem teheti meg azt. Az ellenőrző albizottság pedig a kgfb szerződésekkel foglalkozott kiemelt témaként - fejezte be a tájékoztatást Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.