Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 23. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

A Rohonci-kódex titkai: közel járunk a megfejtéshez?

A Rohonci-kódex titkai: közel járunk a megfejtéshez?

Egyre közelebb kerülnek a kutatók az egyik legrejtélyesebb magyar történelmi emlékének tartott Rohonci-kódex megfejtéséhez. Az már biztos, hogy a 17. századi kötet nem hamisítás, vagy blöff eredménye, s valószínűleg nem is a titkos- vagy gyorsírással készült. A Rádió Orient műsorában Láng Benedek tudománytörténész a mesterséges nyelv analógiáját nevezte meg a legmeggyőzőbbnek, s a lehetséges megoldások mellett a kódex keletkezéséről és kutatásának főbb állomásairól beszélt.

A kódex keletkezési helyszíne egyelőre ismeretlen, a magyar kutatók látószögébe 1838-ban került be, amikor a Batthyányiak rohonci könyvtárából Budapestre került. A Rádió Orient műsorában Láng Benedek elmondta, a könyv valószínűleg Közép-Európában keletkezett a 17. század elején.

„Nem magyar forrásról beszélünk, azonban a kódex mindenképpen a keresztény kultúrkör része. A kódex történetének első évszázadai ismeretlenek, Rohoncról került Budapestre a Batthyányiak 30 ezres könyvgyűjteményével az 1830-as évek végén. A magyar tudományos közélet felbolydult a dokumentum felfedezésének hírére, s a lelkesedés tart ma is - ennek ellenére 170 éve sem sikerült megfejteni a titkosírással írt könyvet. Az évek során kevés megalapozott kutatás foglalkozott a kultúrkincs megfejtésével, azonban az elmúlt évtizedekben igen közel kerültek a rejtély feloldásához” – emelte ki a a kutató.

A Rádió Orient vendége elmondta, a kutatás egyre több hipotézist zár ki, és közeledik a végső megfejtéshez. „A tartalmi fejtegetésben közel állunk a megoldáshoz: egy bibliai kódexről van szó. Azonban egy történészi kutatásban nagyon ritkán adatik meg, hogy 100 százalékig felfedjük az adott kultúrtárgy jelentését.” A tudománytörténész elmondta, a kódex egyszerű képeket, ornamentikus keretbe foglalt rajzokat tartalmaz. „A képek nem titkosírásra utalnak, közük van a bibliai tartalomhoz. Ezek a sorképek sokat segíthetnek a betűkód megfejtésében, például Krisztus keresztre feszítésének ábrázolásában a kereszten az INRI-feliratnak kellene szerepelnie. Azonban rossz hírekkel is szembesülünk. Túl sok az ismétlődés a szövegben, s ez kicsit olyan, mintha valaki szórakozna velünk” – magyarázta a vendég. Hozzátette, a kódex a kanonizált változatnál hosszabban írja le a bibliai történeteket, ezért amennyiben bibliafordításról van szó, valószínűleg kommentárokkal is elláthatták.

A kódex vizsgálata során a blöff-hipotézis is felmerült, a hamisítás lehetőségének elvetése után többen arra gondoltak, hogy egykor viccből hozták létre kódexet. A felvetést ugyanakkor az időközben feltárt komplex nyelvtani szabályok és ismétlődések megcáfolták: Láng Benedek elmondta, a kódex nyelvezete egy előkészített rendszert követ – így az írás nem lehet halandzsa. „A tapasztalatok szerint a szöveg nem titkosírás és nem is gyorsírás. A kódex leginkább mesterséges nyelvnek tűnik, azonban ezek az írásmódok csak 50 évvel később keletkeztek. Mindezek ellenére ez az analógia a legmeggyőzőbb” – összegezte a lehetséges koncepciókat a tudománytörténész.

„Amennyiben sikerül megfejteni a kódex nyelvezetét, a tárgy visszakaphatja a rendes történeti kutatásban őt megillető helyét. Bár kódexszel kapcsolatos érdeklődés megnőtt, ez magában nem tette értékesebbé a tárgyat - figyelmeztet a tudománytörténész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során