Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Május 19. 14:47, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A vonaton is tilos e-cigizni péntektől

A vonaton is tilos e-cigizni péntektől

A vasúton sem szabad e-cigarettát használni péntektől,

ekkor lép ugyanis hatályba a termék használatát korlátozó szabályozás, amelynek értelmében tilos lesz cigarettát és dohányzást utánzó elektronikus eszközöket használni a közösségi közlekedési eszközökön és a közforgalmú intézményekben - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság nem intézkedik külön ez ügyben, mivel a dohányzást tiltó táblák, az utastájékoztatási intézkedések ezután az e-cigarettára is vonatkoznak.

Továbbra is eleget tesznek a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségüknek - hangsúlyozták. A hatályban lévő tilalmat a MÁV-csoport az összes területén, épületében és járművén megjelenítette grafikusan vagy szövegesen: 2014-ig 3750 dohányzást tiltó táblát és 5700 matricát, valamint 2500 dohányzóhelyet jelölő táblát és 1400 matricát helyezett ki.

A cél eddig is az volt, hogy az utasok a figyelemfelhívások - hangos utastájékoztatás, piktogramok - segítségével megismerjék a dohányzással összefüggő szabályokat - írták. Az utóbbi években kimutathatóan csökkent a vonatokon a tiltott dohányzás: míg 2012-ben 158, 2015-ben 52, idén májusig pedig már csak 8 utasra szabtak ki bírságot.

A MÁV-csoport azért sem tervezi újabb figyelmeztetések kihelyezését, mert a törvény eddig is meghatározta a szükséges tájékoztatók alkalmazását. A változás mindössze annyi, hogy ezentúl a vasúttársaság egységesen kezeli a dohányzás tiltásának szabályait a hagyományos, valamint az elektronikus dohánytermékek esetében.

A vonaton a jegyvizsgáló a közszolgáltatási szerződés alapján "jogosult és köteles a rend fenntartására", a dohányzó utassal szemben nyolcezer forint pótdíjat számít fel.

Amennyiben az utas a helyszínen elismeri és vállalja a fizetési kötelezettséget, elegendő a jegyvizsgáló intézkedése. Ha azonban nem hajlandó kifizetni az előírt pótdíjat és nem működik közre adatai megadásában, a rendőrség beavatkozása is szükségessé válhat. A vonaton felvett jegyzőkönyv az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál tett feljelentés alapja, az utas a szabálysértési bírságról a hatóságtól kapja meg a határozatot.

A nemdohányzók védelme érdekében minden vasutas munkavállaló, továbbá a MÁV-csoporttal foglalkoztatási jogviszonyban álló, szolgálatban lévő biztonsági őr kötelessége, hogy a dohányzási tilalmat megszegőt figyelmeztesse.

Ha az illető nem tesz eleget a felszólításnak, a vasúttársaság munkatársa felszólíthatja őt személyazonosságának igazolására és az állomás területének elhagyására. Amennyiben a felszólítás ellenére folytatja a törvényszegést és nem megy ki az állomásról, "a szankció alkalmazása nem kizárt". A pótdíj megállapítása és elszámolása a megfelelő technikai háttérrel rendelkező, szolgálatban lévő jegyvizsgáló jogosultsága - olvasható a közleményben.

Címkék: e-cigi, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni