Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 10. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Békés Megyei Jókai Színház

A Kabarészombat vendége január 30-án Besenczi Árpád lesz.

A Kabarészombat vendége január 30-án Besenczi Árpád lesz.

Először testnevelő tanár akartam lenni, ám a szertorna örökre elvette a kedvemet a pályától. Viszont gimnazista koromban már több filmben játszottam kisebb szerepeket és megtetszett a színművészet. A szüleim kérésére azonban második

A sors úgy hozta, hogy joghallgató lettem, elkezdtem az egyetemet, de ismét felvételiztem a színművészetire, ahol újra a harmadik rostán estem ki. Közben játszottam az egyetemi színpadon, - többek között Kulka Jánossal, Lang Györgyivel -, és párhuzamosan ötödéves lettem a jogon és államvizsgáztam. Az akkori pécsi színházigazgató, Lengyel György figyelt fel rám és meghívott a pécsi nemzetibe, ahol az első szerepem Romhányi Csipkerózsikájában a pingvin volt. Később négy év alatt 14 főszerepet játszottam el, majd jött a budapesti József Attila Színház meghívása. Noha Pécsett akkoriban sokat játszottam, sőt az 1990 és '92 közötti időszak számomra nagyon sikeres volt, amit közönségdíjjal is jutalmaztak, de én úgy gondoltam, hogy élnem kell a lehetőséggel, hogy szélesebb közönségnek megmutassam magam.

Az országos ismertséget mégsem a színházi munkámnak, hanem a Csííííz című televíziós műsornak köszönhetem. 2000-től két éven keresztül minden héten ment a műsor, magas nézettségi mutatókkal. Utána már jött az Üvegtigris, az Üvegtigris 2. és a többi az új Szeszélyesig. Ami még a színházat illeti: van egy önálló műsorom is, Petőfi: A helység kalapácsa, amellyel tíz éve járom az országot. Számomra ugyanis fontos az irodalom. Emellett szeretem a sokféleséget; film, színpad, szinkron, rádió. Ebben az évben megkaptam a nívódíjat Pesten a József Attila Színházban a Minden jót, Ellingért. Most nyolc darabban játszom egyszerre, ami karban tart szellemileg és fizikálisan is egyaránt. Tíz éve még nem gondoltam, hogy lelki jó barátom lesz Kern Andris, Sztankay István, Koltai Róbert, Bodrogi Gyula, vagy például, hogy Garas Dezső rendezésében színpadra léphetek. Azt sem hittem, hogy oszlopos tagja leszek a színész labdarúgó válogatottnak is.

Besenczi Árpád 1965. július 18-án született Pécsen, ahol elvégezte a jogi egyetemet. A Pécsi Egyetemi Színpad előadásaiban 1983-89 között már láthatta a közönség, ezt követően a Pécsi Nemzeti Színház tagja 1993-ig. Pécs után Budapest következett: a József Attila Színház színművésze lett. 2008-ban színházától Nívó-díjat kapott.

A zalaegerszegi közgyűlés decemberben Besenczi Árpádot választotta a Hevesi Színház igazgatójának.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.