Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2010. Január 30. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Hír6.hu

A világbajnokságra gyúrnak

A világbajnokságra gyúrnak

Orosházi szakács forró hidegkonyhai sikere Pozsonyban.
Aranyérmet nyert Pozsonyban, a január 22-24-én megrendezett szakácsversenyen, az orosházi Mérai József. E rendezvény számára is előkészületi állomás volt a novemberi szakács-vilá

Amikor azt mondja valaki - valakiről -, hogy „Senki sem lehet próféta a saját hazájában", tulajdonképpen arról számol be: valaki mégis az lett, csak hát idegenben. Véletlennek nem mondható, ha mindez egy orosházi fiatalember külföldi sikerének hallatán jutott az eszünkbe.


Az arany meg az oklevél

Egy magyar szakácsokból szerveződött kis csapat január 21-24-én elindult a pozsonyi Danubius Gastro 2010 nevet viselő nemzetközi szakácsversenyen, s személyenként megmérették magukat. Az eredmény: mind a négyen aranyéremmel a nyakukban térhettek haza. Egyikükkel, az orosházi Mérai Józseffel beszélgettünk.


Mérai József

Mérai József három és fél éve külföldön szakácskodik: öthétnyi ottani munka után öt másikat itthon tölthet. Társaival nagy cél érdekében szövetkeztek: az év végi (november 20-24-én sorra kerülő) szakács-világbajnokságon szeretnének eredményt elérni. Most 31-én lesz egy éve, hogy itthon, egyedül is indult szakácsversenyen: az egyik orosházi szálloda és étteremben 8 személyes dísztáljával győzelmet aratott. (Hogy ez ellentmond annak az idézett, prófétás mondásnak?! Szomorúan kell megállapítanunk, bizonyára a kivétel erősíti a szabályt...)

Pozsonyhoz visszatérve: ezt a szakácsversenyt a nemzetközi élelmiszer-kiállítás alkalmából rendezték a pozsonyi expóterületen. Mérai Józsefék - mint említettük - négyen alkotnak egy csapatot, noha most egyéni versenyről volt szó. Két felkészítő tanár segíti a munkájukat.

- Önerőből, saját magunk által felkutatott szponzorok támogatásával gyakorolunk - avatott be Mérai József bennünket a felkészülésük rejtelmeibe. - Gyakorlatilag csak nemzetközi versenyeken indulunk el, méghozzá tapasztalatszerzés céljából. Arról már nem is szívesen beszélek, hogy hazai szakácsversenyeken nem célszerű bemutatni újabb és újabb ötleteinket, mert mire kellőképpen tökéletesíthetnénk azokat, máris szembetalálkozhatunk velük más versenyek más versenyzőinél... Márpedig az a cél, hogy versenyeken próbáljuk ki azokat az igazán nagy megmérettetések előtt. Így aztán inkább kisebb külföldi versenyeken érdemes elindulnunk. A felkészülésben segítő tanáraink mindketten szakács olimpiai bajnokok, többszörös világbajnokok.

- Miért éppen őket választották?

- Egyértelművé vált, hogy valamennyien az ő általuk képviselt irányzatot szeretnénk továbbvinni. Ennek megfelelően Pozsonyban is a hidegkonyhai versenyágban indultunk, egyéni verseny lévén: külön-külön. Örömünkre szolgált, hogy mind a négyen aranyérmesek lettünk. A maximálisan elérhető száz pontból ketten kilencvennyolcat teljesítettek, egyikünk kilencvenhét, másikunk kilencvenöt pontot szerzett. Emellett ételszobrászati versenyt is tartottak. Rajtunk kívül a versenyzők készen vittek mindent a helyszínre, mi - tudatosan - a helyszínen fejeztük be a munkánkat, ezzel egy kis látványosságot is nyújtottunk a versenyre látogató közönségnek. A helyszíni tevékenységünk másfél órát vett igénybe. Reggel utaztunk át Pozsonyba, s este már vissza is tértünk Magyarországra. Egyik szponzorunk Sopron legmodernebb négycsillagos szálloda - egyik társunk, Horváth Zsolt ott dolgozik konyhafőnökként -, ők biztosítottak szállást. Ha a tanárokat is beleszámítjuk, közöttünk két budapesti, egy-egy orosházi, soproni, bajai és szolnoki található. A csapat tehát hattagú, ebből négy a versenyző.


Mi szem-szájnak ingere...

- Csak külföldön tudja elképzelni az életét?

- Dehogy. Szívesen dolgoznék Magyar szállodában, akár a jelenleginél kevesebbért is, ha úgy adódna. A szakmai előrelépést tartom döntőnek. Egy színvonalas szállodában ugyanis tág tere van annak, hogy a divatossá és szinte általánossá lett svédasztalos reggeliket, vacsorákat kreatív módon készíthesse el egy szakács.

- Ha jól értjük, a szakmán belül elsősorban a hidegkonyhai készítmények megalkotása vonzza.

- Így van, s hozzátenném, hogy végzettségem szerint ételszobrász is vagyok. Ha valamilyen célt is meg kellene jelölnöm, azt mondanám: szeretném az itt élőket megismertetni azzal, mi folyik a világban a gasztronómia háza táján.

- El ne felejtsük megkérdezni: hol tanulta a szakmát?

- Hódmezővásárhelyen. A szakmai végzetség megszerzése után a továbbiakat önszorgalomból sajátítottam el. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnek nem vagyok tagja, így delegáltjukként nem is veszek részt szakácsversenyeken.


A csapat az asztalánál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.