Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2010. Január 30. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: Hír6.hu

A Vízművek nem foltozgat tovább, hanem cserél

A Vízművek nem foltozgat tovább, hanem cserél

Csőcsere, útlezárás Békéscsabán.
Másfél év alatt három alkalommal maradtak víz nélkül a békéscsabai Kazinczy lakótelepen élő családok. A folyamatos hibaelhárítás, javítgatás minden alkalommal egy-két napos vízhiányt okozott.

Egymás után három napon keresztül így kezdődtek a békéscsabai hírek: „Csőtörés a Kazinczy lakótelepen". A sorozatos probléma ráadásul nem 2010. január 23-án jelentkezett először. Egy évvel korábban, 2009. január 15-én éppen ehhez a szakaszhoz, ugyanilyen hiba miatt vonultak ki a Vízművek szakemberei. A tavalyi esett előtt, 2008. őszén is csőtörést jelentettek a békéscsabai lakótelepről.
Több mint bosszantó a lakosok számára, hogy ugyanazzal a problémával kell szembenézniük évről évre.


A bűnös cső, amely 46 év alatt igencsak elhasználódott (Fotó: Such Tamás)

Az érintett, 1650 méteres szakaszon található 300 milliméter átmérőjű öntöttvas vezetéket 1963-ban fektették le. Az évek során elhasználódott, korrodálódott cső cseréjének szükségességét a Békés Megyei Vízművek Zrt. már 2008-ban és 2009-ben is jelezte az önkormányzatnak.

A rekonstrukciós munkát ennek ellenére nem kérte a város. Ennek okait Csiaki Tamás, a megyeszékhely városüzemeltetési osztályának vezetője részletezte: „Az önkormányzat 2009-ben elindított egy ivóvízvezeték-rekonstrukciós programot, amelyet a szennyvízberuházáshoz igazított.

A négyszázötven milliós beruházás során a kisebb átmérőjű ivóvízvezetékeket cseréljük ki. Annak érdekében, hogy ne kelljen félévenként felbontanunk az útburkolatokat, a szennyvízvezeték építését és az ivóvízvezetékek cseréjét egyszerre hajtjuk végre. Ezzel párhuzamosan elindult a Dél-Alföldi Ivóvízminőség-javító Program, amelyhez kapcsolódóan a nagy, 150 milliméternél nagyobb átmérőjű vezetékeket újítjuk fel. Ehhez uniós forrásra pályázhatunk, így a felújítási munkák lényegesen kevesebb önkormányzati pénzbe kerülnek. Információink szerint ebben a programban folyik a tervezés és hamarosan elkezdődik a pályáztatás". Csiaki Tamás hozzátette, a békéscsabai ivóvízvezeték-hálózat műszaki állapota átlagosnak mondható. Kétségtelen, hogy egy-két szakasz felújítása sürgető, de az önkormányzatnak arra is figyelnie kell, hogy egy-egy munka mennyibe kerül. A Kazinczy utcai szakasz cseréje hatvan-nyolcvan millió forintos költséggel jár. Nem mindegy, hogy ezt teljes egészében a város fizeti, vagy az uniós támogatás mellett az önkormányzat a bekerülési költség mindössze tizenöt százalékát finanszírozza.


Az autósoknak maximum három hétig kell számolniuk a forgalmi akadállyal

A Kazinczy utcai teljes csőcserével tehát vár az önkormányzat, de a legkritikusabb szakaszt korszerűsítik a vízművek emberei. Krisztován Anna, a társaság sajtószóvivője arról tájékoztatta a hír6-ot, hogy azon az ötven méteres szakaszon, ahol három nap alatt három hiba keletkezett, kicserélik az elhasználódott vezetéket. A 300 milliméter átmérőjű öntöttvas vezetéket modern, műanyag csővel váltják fel.

A munkák során kivezetik a vezetéket a zöldterületre, s ott hajtják végre a cserét, így nem kell felbontani az útburkolatot. Ettől függetlenül a rekonstrukció idején félpályás útlezárás nehezíti a közlekedést a Kazinczy utcán, a 10. Számú Általános Iskola előtt.

A sajtószóvivő hozzátette, a vezetékcsere idejére minden fogyasztónál megoldották a vízellátást.

A munka előreláthatólag három hétig tart, az időjárástól függ, hogy sikerül-e hamarabb végezniük a szakembereknek.

Malatyinszki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe