Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Adóigazolás helyett elég lesz benne lenni a köztartozásmentes adatbázisban

Adóigazolás helyett elég lesz benne lenni a köztartozásmentes adatbázisban

Általánosan elfogadható lesz január 1-jétől a köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés a nemleges adó-, illetve együttes adóigazolás bemutatása helyett, azaz a felhasználó köteles elfogadni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az állami adóhatóság honlapján közzétett köztartozásmentes adatbázisba január 1-jétől magánszemélyek is kérhetik felvételüket. A kérelem benyújtása illetékmentes. Az adatbázis nyilvános, bárki számára előzetes azonosítási eljárás nélkül elérhető (http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes), adatai folyamatosan, minden hónap 10-én frissülnek.
A köztartozásmentes adózói adatbázisba azok kerülhetnek be, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk; nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozásuk; a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tettek; adószámukat nem függesztették fel; nem álltak csődeljárás, végelszámolás, illetve felszámolási eljárás alatt; csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adótartozása; nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek. A nyilvántartásban az adózó neve, elnevezése, adóazonosító száma szerepel.
A köztartozásmentes adózói adatbázissal kapcsolatos ügyek intézésére az új KOMA elnevezésű nyomtatványgarnitúra szolgál. Az adatbázissal kapcsolatos ügyek intézésére – kivéve a fellebbezést – kizárólag elektronikus úton (az ügyfélkapun keresztül) van mód - derül ki a NAV honlapján közzétett közleményből.

Címkék: Pénzügy-adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.