Városlista
2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2014. Szeptember 24. 06:00, szerda | Belföld

Adómentes a tanulmánytámogatási összeg?

Adómentes a tanulmánytámogatási összeg?

Tanulmányai finanszírozására alkalomszerűen támogatást kap egy fiatal egy külföldi cégtől. Kérdése, hogy ezek után az összegek után kell-e adód fizetnie. Az onlinejogsebesz.hu segít ebben.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A fiam egyetemista, viszont az egyetem elvégzése után külföldre szeretne menni dolgozni egy nagyobb játékcéghez programozni. Azt hiszem kínai a cég. Ezzel a céggel kapcsolatban áll már pár éve. A cég vezetője időnként bizonyos összeget utal számára/150 000Ft-500000Ft-ig a tanulmányai finanszírozására, segítségként, laptopot, programot tudjon venni a saját maga fejlődésére fordítja ezt a pénzt, mondván, hogy ha majd kimegy oda dolgozni kevesebb bért kap, vagy majd visszaadja ott majd rendezik./ Ez még csak tavaly ősztől történt pár alkalommal. Erről se szerződés, semmi megállapodás nincs, és vagy a playpal számlájára kapja a pénzt, onnan utalja át ide a saját bankszámlájára, vagy western junioron keresztül kapja. Nem szeretnénk törvénytelenséget elkövetni, de fogalmunk nincs, hogy ebben az esetben kell-e fizetni ez után az összegek után adót, vagy illetéket, be kell-e jelenteni ezt valahová. Ebben kérném szépen a segítségét. Tisztelettel.

2014. 06. 28.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ez egy fogós kérdés, ugyanis a törvényi rendelkezés a következőképpen szól:
1.§ (3) A magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ettől eltérő szabályt, az adóból kedvezményt a kivételes célok érdekében - e törvény alapelveinek figyelembevételével - csak törvény állapíthat meg. Az adó alapja az adóköteles bevételből megállapított, e törvény rendelkezései szerinti levonásokkal csökkentett jövedelem és az adóalap-növelő tételek összege. [Szja tv]
Amennyiben ezt vesszük figyelembe, akkor kell jövedelme után adót fizetni. Ezen jövedelmet természetesen valamilyen jogviszony igazolással kell alátámasztani. Ez esetben Önöknek problémát jelenthet az, hogy milyen jogcímen szerzi gyermeke a jövedelmét, illetve ez mivel igazolható.
Azt javasolnám a támogatást nyújtót kellene megkérdezni arról, hogy amennyiben a támogatást biztosítja, azt milyen jogcímen teszi. Ugyanis általánosságban megállapítható, hogy az egyes ösztöndíjak adómentesek, így feltételezhető, hogy az a támogató országában is adómentes lehet.
Amennyiben pedig ezt támogatásként, ösztöndíjként juttatja gyermekének az összeget, lehetséges, hogy erről dokumentációt is tudnak küldeni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 18:21, vasárnap | Belföld

Marad a hideg idő

A következő napokban is marad a hideg idő, a hét közepén néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Emellett napsütésre, de olykor havazásra is készülni kell

2021. December 05. 18:09, vasárnap | Belföld

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el eddig Magyarországon

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el, és több mint 1500 embercsempész ellen indítottak eljárást idén eddig Magyarországon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

2021. December 05. 13:05, vasárnap | Belföld

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás

2021. December 05. 11:02, vasárnap | Belföld

Halálos lakástűz történt Győrben

Halálos lakástűz történt Győrben szombat este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.