Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 11. 08:33, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak

Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak

A hím szentjánosbogarak, amelyek a nőstényeket villódzó fénnyel vonzzák magukhoz, ajándékokat is bevetnek a csábításhoz - derítették ki amerikai kutatók. Az ajándékot spermatofóra formájában adják tá: ez a csomag spermiumokat és táplálékot tartalmaz.

Adam South, a bostoni Tufts Egyetem kutatója a húsz éve szentjánosbogarakat tanulmányozó Sara Lewis irányításával LED-lámpákkal imitálta a szerelmes hím szentjánosbogarak villódzását - írja a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/nature/18736948). Az egyik csoportnak olyan időközönként és időtartamokban villantottak, amely korábbi kutatások során vonzónak bizonyult. A másik csoport nem vonzó villogást látott.
A természetben a nőstények igen válogatósak az udvarlás e szakaszában, csak olyan hímeknek villantanak vissza, amelyek vonzóak számukra. A kísérlet során néhány perc villódzás után a hímeket és nőstényeket parányi kamrákban párosították össze, a találkozásokat pedig infravörös fényben filmre vették.
A felvételek arról tanúskodtak, hogy a nőstények sokkal nagyobb valószínűséggel párosodtak a nagyobb, táplálóbb ajándékkal kedveskedő hímekkel. Miután a hímek és a nőstények összekerültek, a villantások nem voltak hatással a találkozó kimenetelére - ez meglepetésként érte a kutatókat.
A kanadai Ottawában megrendezett Első Közös Evolúcióbiológiai Kongresszuson bemutatott eredmények újabb talányt vetettek fel, hiszen a hímek a spermatofórát belsőleg adják át a nőstényeknek, így nem tisztázott, hogy azok hogy ítélik meg a méret alapján a hím alkalmasságát.

Címkék: Állatvilág

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: