Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Július 06. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: csabaiszennyviz.hu

Alapos ellenőrzés garantálja a csatorna minőségét

Alapos ellenőrzés garantálja a csatorna minőségét

Alapos ellenőrzés garantálja a csatorna minőségét - Rákötni csak a több hónapos vizsgálatok után lehet

Az elmúlt két év alatt kiépült a korszerű szennyvízhálózat Békéscsaba csatornázatlan területein, végéhez közeledik az utak, járdák, kapubejárók, zöldterületek helyreállítása is. A munka kevésbé látványos, de kulcsfontosságú eleme a megépült vezetékek szigorú, akár több hónapig tartó ellenőrzése, így a lakosok garantáltan üzembiztos hálózatot használhatnak majd. A lakossági rákötések egy-egy utcában csak akkor kezdődhetnek meg, ha a szakemberek a vezeték vizsgálata során mindent rendben találnak.

A csatornázás kapcsán sokan érdeklődnek arról, hogy mikor lehet az ingatlant rákötni a már megépült hálózatra. Fontos tudni, hogy a vezetékek elkészülte után több hónapig tartó ellenőrzések zajlanak annak érdekében, hogy a szakemberek megbizonyosodjanak a csatorna minőségéről, megfelelő működéséről. Ha bármilyen eltérést találnak, akkor elrendelik a szükséges javításokat és újra sor kerül az ellenőrzésekre. A lakossági rákötések indulásának feltétele emellett az, hogy az adott csatornaszakasz működéséhez szükséges infrastruktúra (pl. szennyvízátemelő, nyomóvezetékek) is elkészüljön és megfelelően működjön, hiszen az új vezetékekbe érkező szennyvizet is továbbítani kell a szennyvíztisztító telepre.

Rákötés csak külön engedéllyel

Miután megtörtént egy-egy csatornaszakasz ellenőrzése és a szennyvíz továbbításához szükséges átemelők, nyomóvezetékek is elkészültek és működnek, az önkormányzati projektiroda kiküldi az értesítéseket az érintett ingatlantulajdonosoknak. Ebben minden fontos információ megtalálható a műszaki előírásoktól a lakossági hozzájárulással kapcsolatos tudnivalókig. A csatornahálózat üzemeltetője, a Békés Megyei Vízművek Zrt. minden ingatlan esetében ellenőrzi a már elkészült rákötéseket, a házi szennyvízhálózat megfelelő kiépítését és sor kerül a szolgáltatói szerződés megkötésére.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hivatalos értesítés kézhezvételét megelőzően az új csatornára rácsatlakozni tilos, mert ezzel az építés alatt álló rendszerben kár keletkezhet!

Megéri csatlakozni a korszerű szennyvízhálózathoz!

A városi szennyvízhálózatra történő rákötés számos kézzelfogható előnnyel jár az ingatlantulajdonosok számára. A csatlakozás eredményeként a szennyvíz szippantásával és elszállításával kapcsolatos kellemetlenségek egyszer és mindenkorra megszűnnek. A szippantás költségeivel sem kell többé számolni, hiszen a magas talajvízszint vagy a csapadékos időjárás okozta rendszeres, sokszor akár havi többszöri szippantási díjat a hosszú távon kedvezőbb csatornadíj váltja fel. A csatlakozással azonban nemcsak a szippantás költségei szűnnek meg. Azok az ingatlantulajdonosok, akik a környezetbarát csatornaszolgáltatást választják, mentesülnek a talajterhelési díj alól is, mely egy átlagos család számára hozzávetőleg havi 10.000 Ft megtakarítást jelenthet. Emellett várható, hogy a házi szennyvízhálózat kiépítésével az Ön ingatlanának értéke is megnövekszik.

Végül, de nem utolsósorban ne feledjük: a csatlakozással környezetünket is védjük. A háztartás szennyvize többé nem terheli a környezetet, hanem a csatornahálózaton keresztül közvetlenül a megújuló szennyvíztisztító telepre jut majd, ahol azt a legszigorúbb hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően tisztítják meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.