Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 01. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alkudoznak a kórházak

Alkudoznak a kórházak

Az elmúlt négy évben számos előrelépés történt az egészségügyben, az infrastrukturális beruházások nyomán például sokat javult az ellátás színvonala, a kórházak biztonságos működéséhez szükséges finanszírozás továbbra sem megoldott, ami miatt továbbra is folyamatos válságmenedzselésre kényszerülnek a kórházvezetők. Többek között erről beszélt a Magyar Kórházszövetség jövő heti közgyűlése előtt a Világgazdaságnak Velkey György elnök

Bár a kórházi rendszer állami fenntartásának kialakítása jelentős adminisztratív és szakmai terhet jelentett az intézmények számára, és az adminisztratív feladatok ma is eltúlzottak, a heterogén és sokszor ellentétes érdekeket képviselő önkormányzati fenntartásnál hatékonyabb működést biztosíthat a központi irányítás – állítja a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György szerint a központosított közbeszerzés rendszere ugyan lassan alakult ki, de az utolsó egy év eredményei kecsegtetőek. Ám ő is úgy látja, szükség lenne a kórházi beszerzések kontrollált decentralizációjára, az országos, térségi és kórházi szintű kompetenciák pontosabb meghatározására.

„A kórházak végzik az aktív fekvőbeteg ellátás teljes egészét és a járóbeteg-ellátás 70 százalékát. Ezért jelentős előrelépésnek tartom, hogy meghatározták az egyes szakmákhoz kötött kapacitásokat, valamint azt, hogy melyik intézmény milyen súlyosságú betegek ellátására hivatott” – mondta. A széleskörű szakmai és kórházvezetői egyeztetések során kialakított új rendszer eredményeként Velkey György szerint immár minden beteg tudhatja, hogy betegsége súlyosságától függően hol kapja meg az ellátást. Ezen a téren érdemi változásnak tartja, hogy az úgynevezett betegutakat, tehát a beutalási és betegellátási rendet, nem a közigazgatási határok mentén, hanem a közlekedési lehetőségek és a betegek szokásos útjai szerint létrehozott egészségügyi térségek rendszerében alakították ki.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházi ellátások színvonala az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően sokat javult. Az uniós fejlesztéseknél ugyanakkor a vidéki kórházak jelentős előnyhöz jutottak, ezért a budapesti és Pest megyei intézmények szélesebb körű felújítására is meg kell találni a forrást. Hozzátette: a finanszírozási rendszer súlyos hibája, hogy az uniós fejlesztésekből egyébként is kieső kórházak számára alig biztosít anyagiakat amortizációpótlásra.

Gyermek intenzív gyógyászként Velkey György különösen fontosnak tartja, hogy hosszú évtizedek után megvalósulhatott a perinatalis intenzív centrumok műszer- és infrastruktúra fejlesztése.

„Az emberi erőforrások megerősítésére hozott intézkedéseket”, így a hiányszakma-pótlékok mellett főként a kétlépcsős béremelést Velkey György „életbevágóan fontosnak” nevezte, különösen, mert ezekkel mérsékelni tudták a fiatal orvosok elvándorlását. Hozzátette ugyanakkor: a fizetésrendezést módszeresen és kiszámíthatóan kell folytatni ahhoz, hogy a bizalom tartósan megmaradjon, illetve erősödjön. A gazdasági és műszaki személyzet bérrendezését is meg kell kezdeni, az úgynevezett mozgóbérek rendezése viszont sürgős feladat a Kórházszövetség első embere szerint.

A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy látja: a számos pozitívum ellenére a kórházak biztonságos működtetéséhez szükséges finanszírozás ma sem megoldott, „a betegségek ellátása után kapott biztosítói térítési díjak messze alacsonyabbak még a visegrádi országok díjtételeinél is”. Ezért a kórházigazgatók továbbra is folyamatos válságmenedzselésre kényszerülnek, ami több évtized után immár jelentős motivációhiányhoz és sokszor kiégési szindrómához vezet – fogalmazott Velkey György.

Nem titkolta: a dologi költségekre, vagyis az intézmények működtetésére fordítható keret folyamatos csökkenése miatt mindennapossá vált, hogy a kórházigazgatók alkudozni kényszerülnek a gyógyszerbeszállítókkal annak érdekében, hogy biztosítani tudják a napi gyógyszerszükségletet. Mint mondta, a késedelmes fizetések és ennek következtében kialakuló eladósodás miatt a közbeszerzések során kialkudott jó árak is veszélybe kerülhetnek. „Sajnos sokszor a fizetési sor végére kerülnek az élelmiszereket és más közhasznú termékeket forgalmazó kisvállalkozók, ami a helyi iparpolitikai szempontok szempontjából is hátrányos” – tette hozzá.

Velkey György szerint mindezek miatt mára elodázhatatlanná vált a finanszírozás felülvizsgálata, valamint az, hogy minden egyes kórház esetében a rá szabott feladattal arányosan határozzák meg a finanszírozás keretét jelentő teljesítményvolumen-korlátokat. Ez irányba, mint mondta, végre már tapasztalható elmozdulás, ugyanakkor a kórházak és a szakrendelők által nyújtott ellátást is teljes mértékben harmonizálni kellene, a szükséges és lehetséges kórházi integrációkat végrehajtani annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen az ellátórendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során