Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Alzheimert-kórt válthat ki a réz

Alzheimert-kórt válthat ki a réz

A túl sok réz bevitele összefügghet az Alzheimer-kór kialakulásával – állítják amerikai kutatók. Mindazonáltal az eredmények megosztják a kutatókat, mert más tanulmányok viszont azt feltételezik, hogy a réz bizonyos mértékben megvédi az agyat - számol be a BBC.

A szakemberek szerint bár a réz fontos része a táplálkozásnak, hozzájárul az egészséghez, de a túl sok réz hatására az agy elkezd küzdeni a fehérje ellen, ami viszont demenciához vezet. Réz található a csapvízben a rézcsövek miatt, de van a vörös húsokban, kagylóban, zöldségekben és gyümölcsökben.

Egereken végzett kutatás során megállapították, hogy akik több csapvizet fogyasztottak, azoknak magasabb volt a fémlerakódás az agyukon, ami megnehezíti, hogy az megszabaduljon a béta-amiloid nevű fehérjétől, aminek felhalmozódása az Alzheimer-kór jele.

Dr. Rashid Deane kutatásvezető szerint egyértelmű, hogy a sok réz fogyasztása idővel megzavarja az agy azon képességét, hogy eltávolítsa az említett fehérjét. Ráadásul hozzátette, hogy a réz növeli a fehérjetermelést, tehát kettős negatív hatása van.

A réz ugyanakkor fontos ion, aminek a hiánya a szervezetben szintén problémákat, okozhat, ezért fontos az egyensúly megtalálása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.