Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 14. 11:09, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Amputálta a saját lábát egy kínai férfi

Amputálta a saját lábát egy kínai férfi

Kórházba szállítottak egy középkorú kínai férfit, aki másfél éve saját kezűleg amputálta az egyik lábát, mert neki és családjának nem volt pénze a kórházi műtétre - jelentette a kínai média a hétvégén.

Cseng Jan-liangot megfigyelésre és további kezelésre vitték be az észak-kínai Hopej tartomány Paoting városának kórházába azt követően, hogy először a helyi újságban, majd a mikroblogok által még szélesebb körben elterjedt, mit tett magával, amikor fájdalmában és tehetetlenségében az öncsonkítás mellett döntött.
Az eset nemcsak megdöbbentette az online közösséget, de a kínai egészségügyi ellátás hiányosságaira is felhívta a figyelmet.
A 47 éves Cseng tavaly április közepén egy éles kés és egy vasfűrész segítségével szabadult meg addigi fájdalmaitól, amelyeket majdnem teljesen elhalt jobb lábának betegsége okozott a számára. Lábaiban az artériás trombózist 2012-ben állapították meg. Járni már akkor alig tudott.
Az orvosok körülbelül három hónapot adtak még neki; fájdalomcsillapító injekciózásra járt.
Mint mondta, egy napon végső elkeseredésében a szájába, a fogai közé egy átkötözött bambuszdarabot helyezett, és elvégezte önkezével az amputálást.
A felesége beszámolt róla, hogy az egyik kórházban 300 ezer jüan (4,8 millió forint) letétet kértek tőlük, s azt is közölték velük, hogy az azt követő költségek egymillióra is rúghatnak. Cseng földművesként dolgozott, és időnként a környékbeli téglaégetőben kapott munkát. Fizetése sosem volt több ezer jüannál (36 ezer forint).


Az eset nyilvánosságra kerülése után az emberek adományokat kezdtek küldeni. A helyi vöröskereszt és a kormányzat is a segítségére sietett és néhány napon belül 50 ezer jüant kapott. Egy sanghaji orvos felajánlotta, hogy ő és csapata díjmentesen ellátja.
Kiderült, a férfi másik lába is szörnyű állapotban van, bal lábfeje teljesen elüszkösödött. A paotingi kórház bejelentette, térítésmentesen vállalja jövőbeni kezelést.
A kínai vidéki lakosságnak körülbelül a 96 százaléka rendelkezik úgynevezett szövetkezeti egészségbiztosítással, amely viszont csak az elterjedt betegségek költségeit fedezi. További húsz betegség esetében a biztosítás a költségek 70 százalékát téríti meg, de Csengé ebbe a körbe sem tartozik.

Címkék: kína, színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára