Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Július 31. 18:02, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Árokba borult egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi Tuzsérnál

Árokba borult egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi Tuzsérnál

Úgynevezett fáklyázással semmisítik meg a múlt hétfőn Tuzsér és Komoró között árokba borult tartálykocsiban maradt veszélyes anyagot kedden a baleset helyszínén -

közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel. A jármű etilén-oxidot szállított Oroszországból, az úti célja Románia lett volna.

Az egy héttel ezelőtt történt balesetben a jármű - az MTI információi szerint román állampolgárságú - vezetője meghalt, a robbanásveszélyes anyagot tartalmazó tankkonténer azonban nem sérült meg. Csütörtökön az etilén-oxid több mint kilencven százalékát átfejtették és elszállították a helyszínről, kedden pedig megkezdik a maradék anyag helyszíni megsemmisítését.

Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Magyarországon és Európa más országában sem fordult még elő olyan baleset, amelyben ez az anyag is érintett volt. A szabályok szerint ha a baleset során nem kerül a környezetbe veszélyes anyag, akkor az átfejtéséről és elszállításáról a szállítmányozónak kell gondoskodnia. A fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyag megsemmisítésére a cég speciális mentőcsoportot hívott segítségül Németországból, és a kármentesítés csak az ő megérkezésük után indulhatott el - magyarázta a munkálatok elhúzódását a szóvivő.

Dóka Imre hangsúlyozta, a baleset és az átfejtés során sem került a levegőbe semmilyen káros anyag, a katasztrófavédelem mobil laborja a helyszínen folyamatosan méréseket végzett, a tűzoltók pedig biztosították és jelenleg is biztosítják a helyszínt.

A tartályban lévő maradék etilén-oxidot úgynevezett fáklyázási eljárással égetik el kedden, a munkálatokat hang- és fényhatás kísérheti, ami a környezetre és a lakosságra nem jelent veszélyt - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A műszaki mentés idejére fenntartják a 4145-ös út Tuzsér és Komoró közötti szakaszán korábban elrendelt útlezárást, de ezúttal nem korlátozzák a vasúti közlekedést, és lakosságvédelmi intézkedést sem kell elrendelni - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.