Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Augusztus 20. 09:49, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Augusztus 20. - MSZP: az ünnep magyarságunk megélésének legerősebb alkalma

Augusztus 20. - MSZP: az ünnep magyarságunk megélésének legerősebb alkalma

Augusztus 20-a az MSZP elnöke szerint a nemzeti büszkeség, az összetartozás és a megmaradás ünnepe, magyarságunk megélésének legerősebb alkalma.

Mesterházy Attila ugyanakkor úgy véli, a mostani augusztus 20-a a "megcsonkított államiságról" is szól, mert szerinte az állam vezetői megsértik a Szent István óta államiságunk alapját jelentő jogbiztonságot.

A pártelnök hétfőn, az ünnep alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, augusztus 20-án az államalapításra emlékezünk, Szent István művére, és az utána következő nemzedékek küzdelmeire, amelyekkel megőrizték és továbbvitték ezt az örökséget. A magyar állam több mint ezeréves fennállása után biztosan mondhatjuk, hogy az örökséget nemcsak megőrizni, de gyarapítani is tudtuk - fűzte hozzá.
Mesterházy Attila kitért a magyar olimpiai csapat sikerei is, amelyek - mint írta - nemcsak a nagyszerű sportolói teljesítmény iránti tiszteletet, de a nemzeti büszkeséget is egyszerre váltották ki mindannyiunkból.
Közölte, a magyarság megmaradásának és sikerének kulcsa egykor ugyanaz volt, mint ma: saját értékeinket, hagyományainkat őriznünk, közben európaiságunkat megbecsülnünk, a minket körülvevő nemzeteket pedig tisztelnünk kell.
A pártelnök azt írta, ma Európában béke van, de a magyarok nem érzik magukat biztonságban. Hozzátette, az új kenyér ünnepe nem lehet felhőtlen akkor, amikor százezreknek nem jut sem kenyérből, sem másból elég, amikor emberek tömegei válnak jogfosztottá és kiszolgáltatottá a saját hazájukban, "amikor az állam vezetői a választóktól kapott hatalommal visszaélve éppen azt rombolják szét, amelynek védelmére és képviseletére szegődtek: a jogállamiságot és az állam és polgárai közötti bizalmat".
Mesterházy Attila szerint az állami vezetők "sorozatosan megsértik a Szent István óta államiságunk alapját jelentő jogbiztonságot, csorbítják jogainkat, alkotmányos intézményeink működését korlátozzák, a törvényeinket önkényesen átírják úgy, hogy az kevesek érdekét szolgálja a többség érdekével szemben".
Az MSZP elnöke kitért arra: az út, amelyet Szent István jelölt ki a magyarságnak, kétségtelenül nehéz, de az egyetlen járható út. Ez szavatolta egykor a megmaradást és a gyarapodást, és ez garantálja ma is számunkra a békét és a biztonságot.

Címkék: Augusztus20-ünnep

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: