Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az álomhoz hasonló a varázsgomba hatása alatt álló agy

Az álomhoz hasonló a varázsgomba hatása alatt álló agy

A pszichedelikus szerek hatása alatt álló agy hasonló aktivitást mutat, mint álom idején - derítették ki brit kutatók.

A londoni Imperial College és a német Goethe Egyetem kutatói tanulmányukban 15 önkéntes résztvevő agyának aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonancia készülékkel végzett (fMRI) vizsgálattal az előtt és az után, hogy a varázsgombákban található hallucinogént, pszilocibint tartalmazó injekciót kaptak.
A szer hatása alatt a primitív agy területeinek tevékenysége, amely az érzelmekben és a memóriában játszik szerepet, sokkal összehangoltabbá válik, ami azt jelzi, hogy ezek a területek együtt működnek - hangoztatták a kutatók.
Az agytevékenység ezen mintája ahhoz hasonlít, amelyet akkor látni, amikor az emberek álmodnak - tették hozzá.
"Elkápráztatott, amikor láttam a hasonlóságot a pszichedelikus állapotban lévő agytevékenység mintája és az álomban lévő agytevékenység mintája között. A pszilocibint szedő emberek gyakran írják le úgy állapotukat, mintha egy álomszerű állapotban lennének és tanulmányunk eredménye először mutatta ki ezen állapot fizikai megjelenését az agyban" - mondta Robin Carhart-Harris, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője.
A szakemberek azt is kimutatták, hogy a magas szintű gondolkodásban - mint például az öntudatosságban - szerepet játszó agyterületek kevésbé voltak összhangban a pszilocibin hatása alatt.
Az agytevékenység mintájának elemzéséből az is kiderült, hogy több lehetséges minta van akkor, ha a résztvevők a pszilocibin hatása alatt voltak, mint akkor, ha nem szedték a szert. Ez lehet az egyik oka annak, miért érzik azt a pszichedelikus szereket szedők, hogy agyuk kitágul élénk képzelőerővel és álomszerű állapottal párosulva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során