Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Október 02. 11:01, vasárnap | Kék hírek
Forrás: Ügyészség

Az Egyesült Királyságból irányították az unokázós csalásokra specializálódott bűnszervezetet

Az Egyesült Királyságból irányították az unokázós csalásokra specializálódott bűnszervezetet

A Gyulai Járási Ügyészség - többek között - minősített csalások és pénzmosás bűntette miatt emelt vádat egy bűnszervezet 15 tagja ellen, akik un. unokázós csalásokat valósítottak meg.

A vád szerint a bűnszervezetet az Egyesült Királyságban tartózkodó 43 éves - büntetett előéletű, többszörös és különös visszaeső - sajókazai, és egy 29 éves - büntetett előéletű - kazincbarcikai férfi irányította, míg a többieket Magyarországon élő rokonaik szervezték be utasításaik alapján.

A bűncselekmények elkövetésének módszere az volt, hogy az Egyesült Királyságban tartózkodó két férfi telefonon kapcsolatba lépett Magyarországon élő időskorú, könnyebben megtéveszthető személyekkel, majd közeli hozzátartozónak vagy azok által megbízott személynek adták ki magukat. Az elkövetők azt állították, hogy a sértettek rokona nagy kárral - sokszor gyermekkorú személy sérülésével - járó közlekedési balesetet okozott. Emiatt sürgősen nagyobb összegű pénzre van szükség a kár azonnali rendezése céljából, továbbá azért, hogy ne értesítsék a hatóságokat, és ne legyen a hozzátartozóra nézve komolyabb következménye a balesetnek. A terheltek többször úgy tettek, mintha átadták volna a telefont a balesetben részes gépkocsi vezetőjének, a helyszínen lévő mentősnek, autómentőnek vagy rendőrnek, aki megerősítette a kitalált történetet. A férfiak azt kérték a sértettektől, hogy a pénzt, illetve az ékszereket készítsék össze, amikért rövid időn belül egy jó barátjukat küldik, aki elviszi azt a baleset helyszínére. A vádlottak a sértetteket folyamatosan szóval tartották azért, hogy hozzátartozóikat ne tudják értesíteni.

Ezután a férfiak telefonról felhívták a sértett lakcíme közelében tartózkodó bűntársaikat, majd a futár a vezetők utasítására a megadott címre ment. A megtévesztett sértettektől átvette a készpénzt, és az ékszereket, közölte velük, hogy siet a baleset helyszínére, majd távozott. Mindeközben a futár társa a sértettek lakóhelyének a közelében autóval várakozott, majd miután a futár visszatért, a helyszínt elhagyták.

A bűncselekményekből származó pénz nagy részét – az elkövetésben részt vevőknek történő „leosztást” követően – az Egyesült Királyságban tartózkodó férfiak szerezték meg a pénz kijuttatásához beszervezett családtagjaik közreműködése révén.

A terheltek 2019. december 19-e és 2020. január 30-a között 10 esetben jártak sikerrel, az áldozatoknak 140.000 - 3.200.000 forint kárt okoztak, összesen közel 10.000.000 forintot zsákmányoltak. Ezen felül a nyomozók 57 olyan esetet tártak fel, amikor a csalók próbálkoztak, de nem jártak sikerrel, mert a sértett észlelte, hogy csalókkal áll szemben, továbbá nem volt pénze, illetőleg más értéke.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság nyolc terheltet fegyházbüntetésre, egy elkövetőt börtönbüntetésre ítéljen, és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától. Közülük öt vádlottat a közúti járművezetéstől is tiltson el, míg a többszörös és különös visszaeső férfinál állapítsa meg, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. További hat terhelt esetében a járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

Az ügyészség indítványa arra is kiterjedt, hogy a bíróság kötelezze a terhelteket az okozott kár megtérítésére, míg 600.000 forint erejéig az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott négy terhelttel szemben.

Fotó: Rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.