Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 21. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Az IQ tinikorban változhat

Az IQ tinikorban változhat

Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy kamaszkorban az intelligencia szintje jelentősen csökkenhet vagy éppen nőhet - sokkal nagyobb mértékben, mint azt eddig gondolták.

A kutatók 14 éves tinédzserekkel végezték el a kísérleteiket: mindannyiuknak IQ tesztet kellett kitölteniük. Ezután a tesztet 18 éves koruk körül megismételtették velük - és nagy meglepetésre egyeseknél kiugró fejlődést, míg másoknál nagy mértékű visszaesést tapasztaltak - írja a Nature.

A változások mind a verbális, mind pedig a nonverbális IQ esetében megfigyelhetőek voltak. MRI berendezéssel ugyanakkor sikerült azt is megállapítani, hogy a verbális IQ növekedéssel egy időben nőtt a bal oldali motoros kéreg sűrűsége, míg a nonverbális IQ növekedésekor az elülső kisagyé.

A kutatások fényt derítettek arra, hogy tizenéves korban az agy még igenis nagyon sokat változik, éppen ezért nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megfelelő tananyag és oktatási módszerek kidolgozására. A gimnázium alatt jön el ugyanis az a kritikus négy év, amikor sokat javulhat a gyerekek intelligencia szintje - ugyanakkor sokat romolhat is - mondta Cathy Price professzor.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni