Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Augusztus 12. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az óvatosság az IMF-tárgyalások megkezdése után is indokolt

Az óvatosság az IMF-tárgyalások megkezdése után is indokolt

Júliusban sem módosította 7 százalékon álló irányadó kamatát az MNB. A döntés egybeesett a piaci konszenzussal, bár az IMF-tárgyalások kezdete, a javuló piaci folyamatok és néhány jegybanki vezető korábbi nyilatkozatai alapján a piacon voltak olyan szereplők, akik kamatcsökkentésre számítottak. Ennek ellenére a döntést követő közlemény is megerősítette, hogy a monetáris politika a következő időszakban is óvatos marad.

A döntést a tagok többsége támogatta, két jegybankár szavazott a monetáris lazítás mellett. A negatív kibocsátási rés természetesen egy érv lehet a kamatcsökkentés mellett, de az inflációs kilátások mindenképpen indokolják az óvatosságot, még akkor is, ha a jelenlegi recessziós környezetben a kereslet oldali inflációs nyomás mérsékelt. A Tanács elismerte, hogy a pénzromlási ütem 2013-ban is a célérték felett marad. Bár ez elsősorban külső, a monetáris politika által nem befolyásolható tényezők eredménye, a döntéshozók kiemelten figyelik az eseményeket, és mindent megtesznek a másodlagos,tovagyűrűző hatások elkerülése érdekében.

A kilátásokat tekintve továbbra is a pénzügyi stabilitási megfontolások maradnak a legfontosabbak. Bár az elmúlt időszakban a forint erősödött az euróval szemben, a kötvényhozamok drasztikusan csökkentek, és a csődkockázati felár is jelentősen lefele korrigált, a döntéshozók többsége továbbra is úgy látja, hogy az ország kockázati megítélése változékony maradt.Ennek megfelelően kamatcsökkentésre csak akkor látnak lehetőséget, ha a kockázati felárak jelentősen és tartósan mérséklődnek, és ezzel párhuzamosan az inflációs kilátások is javulnak. Természetesen a kockázati megítélés részben a globális hangulat függvénye, de nagyban befolyásolhatja a következő időszakban az IMF-tárgyalások menete is. Ahhoz, hogy tartósan javuljon a megítélés, elengedhetetlennek látszik a tárgyalások sikeres lezárása. Összességében a júliusi ülés után elhangzottak megerősítik a CIB Bank elemzőinek azon várakozásukat, mely szerint monetáris lazításra csak akkor kerülhet sor, ha a nemzetközi hitelezőkkel sikerül megállapodásra jutni. A negyedik negyedévig változatlan kamatszinttel számolnak a szakértők, amit ezt követően fokozatos kamatcsökkentések követhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.