Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az űrtaxik is a NASA tervezett költségvetésében

Az űrtaxik is a NASA tervezett költségvetésében

A Fehér Ház 2016-os költségvetési javaslata mintegy 500 millió dollárral emeli az amerikai űrügynökség 2015-re elrendelt büdzséjét, és a Marsot célzó úton tartja a NASA-t. Charles Bolden, a NASA vezetője sajtótájékoztatón elmondta, a 18,5 milliárd dolláros javaslat felöleli a Jupiter Európa holdját célzó, még fejlesztés alatt álló küldetést, valamint az aszteroidabefogási missziót. Utóbbiról úgy hiszik, kikövezheti az utat a Vörös Bolygó 2030-as évekre tervezett kolonizálásához.

A költségvetéssel a Nemzetközi Űrállomás ellátását célzó missziókat az ügynökség átadhatja kereskedelmi partnereinek, a legénységet felszállító első küldetéseket 2017-re tervezik.

Ha a költségvetési tervezetet jelenlegi állapotában elfogadják, áldozatok is lesznek. A javaslat ugyanis nem terjed ki a hosszú ideje vizsgálódó Opportunity marsi felderítőre. A misszió befejezését sürgető okokként a korral járó tüneteket - többek között az utóbbi időben jelentkező flashmemória-problémákat - emelték ki.

A szakemberek azonban egyáltalán nem biztosak benne, hogy a programnak vége. David Radzanowski, a NASA vezető pénzügyi szakembere hozzátette, újból átvizsgálják majd a projektet, hogy megállapíthassák, van-e értelme további működtetésének. Az új költségvetési javaslathoz hasonlóan már tavaly is arra számítottak, hogy a szívós marsi robot küldetése 2015-ben véget ér, mégis találtak neki pénzforrást. Az Opportunity több mint 10 éve kutakodik a Marson.

Az Orion-programot - mely a tervek szerint mélyűri célpontokra szállít majd embereket - és a Space Launch System óriásrakétát támogatja a javaslat. Az Orion a várakozások szerint 1,1 milliárd dollárt kap 2016-ban, míg az SLS 1,35 milliárdot. Mindkét program kevesebb támogatást kap a 2015-ös költségvetésben foglaltaknál.

Az új büdzséjavaslat ezenkívül támogatja a Commercial Crew Program folytatását, melyet úgy terveztek, hogy magánkézben lévő vállalatoknak nyújtson segédkezet járművek kifejlesztésére, amelyek űrhajósokat szállíthatnak a Nemzetközi Űrállomásra és vissza. A program több pénzt kap majd, körülbelül 1,2 milliárd dollárt a 2015-ös 805 millióhoz képest. A Boeing és a SpaceX vállalat a program égisze alatt 2017-től szállíthatja fel az asztronautákat a komplexumra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben