Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 19. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az USA bízik abban, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

Az USA bízik abban, hogy  a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

Bíznak abban, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

- mondta vasárnap Budapesten Jeanne Shaheen amerikai szenátor, aki ugyanakkor csalódottságának adott hangot, hogy a magyar kormánytól senki nem fogadta őket.

Az amerikai Szenátus kétpárti delegációja, benne a NATO-megfigyelő csoport két társelnöke, a demokrata Jeanne Shaheen (aki a külügyi és a költségvetési bizottságnak is tagja), a republikánus Thom Tillis, valamint Chris Murphy demokrata szenátor (aki szintén tagja a külügyi és a költségvetési bizottságnak) a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdések áttekintésére érkezett Magyarországra.

Jeanne Shaheen a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az utolsó NATO-tagország, amelynek parlamentje még nem ratifikálta a svéd NATO-csatlakozozást. A demokrata szenátor utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, Magyarország nem utolsóként fogja ezt megtenni, ám most mégis ez a helyzet.

"Optimista vagyok és bízom abban, hogy miként a magyar kormányfő szombati évértékelőjében ígérte, a magyar parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását" - szögezte le Jeanne Shaheen.

Mint a szenátorok hangsúlyozták, Svédország csatlakozása erősíti a NATO-t, valamint az Egyesült Államok és Magyarország biztonságát is a mostani helyzetben. Ahogy Jeanne Shaheen fogalmazott, Svédország szakértelmet hoz a NATO-ba, ami nagyon fontos a szövetség biztonsága szempontjából. "Az Európa előtt álló kihívásokat, az ukrajnai háborút figyelembe véve nagyon fontos, hogy a NATO a lehető legerősebb és legegységesebb legyen".

Thom Tillis republikánus szenátor kifejtette, hogy amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, elhatározták, mindent megtesznek Finnország és Svédország mielőbbi NATO-csatlakozása ügyében. Finnország esetében ez egy viszonylag gyors folyamat volt.

"Az orosz invázió, amelyet ők különleges katonai műveletnek hívnak, fenyegetést jelent a demokráciára, fenyegeti Magyarországot, Európát is, ezért kell szélesíteni a NATO-t. A szövetség minden tagországának meg kell értenie, milyen felelősséggel jár ez" - hangsúlyozta Thom Tillis.

Chris Murphy demokrata szenátor azt fejtegette, hogy nincs ok a további késlekedésre a magyar parlamentben a svéd NATO-tagság ratifikációját illetően.

"Mindenkinek fel kell ismerni, hogy a háború befejezéséhez Ukrajna támogatása vezet. Törökországgal, az ottani kormánnyal folyamatos párbeszédet folytattunk a svéd NATO-csatlakozásról" - fogalmazott Chris Murphy.

Kérdésekre válaszolva Thom Tillis azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Magyarország függetlensége és szuverenitása mellett, ez nem lehet kérdés, de Magyarországnak mint a NATO-család tagjának a többi tagországhoz hasonlóan támogatnia kell Svédország NATO-csatlakozását. Arra az újságírói felvetésre, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a NATO-tagországokra, Jeanne Shaheen leszögezte: ezzel egyáltalán nem ért egyet.

Mint elhangzott, az amerikai szenátorok kétpárti küldöttsége szerette volna áttekinteni a magyar kormány képviselőivel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, az emberi jogok helyzetét, valamint a közelgő amerikai elnökválasztással összefüggő témákat. Jeanne Shaheen kiemelte: az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon.

"Hazatérésünk után Tillis szenátor kollégámmal mint a Szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnökei beterjesztünk egy nyilatkozatot, amely a svéd NATO-csatlakozás helyzetét értékeli" - mondta végül Jeanne Shaheen.

Címkék: nato, svédország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során