Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Befellegzett a korábbi trükközésnek

Befellegzett a korábbi trükközésnek

Rosszul kalkulálnak azok a kereskedők, akik a régi, ismert módszerekkel próbálják meg kijátszani az online pénztárgépek új rendszerét – erre engednek következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési eredményei - írja a Magyar Nemzet. Egyre több olyan vállalkozást keresnek fel és számoltatnak el, amelyeknél túlságosan alacsony forgalmat mutattak a hatósághoz elektronikus úton beérkező adatok.

Mint arról a lap is beszámolt, egyesek számítógéppel nyomtatott, nyugtához hasonló iratot adnak ügyfeleiknek abban bízva, hogy lépésük nem szúr szemet a hatóságnál. Arra is akad emellett példa, hogy némelyek régi pénztárgépüket is használják az új mellett, mások meg egyszerűen semmilyen iratot nem adnak át egy-egy üzlet után a vevőnek, megrendelőnek. – Ezekben az esetekben azonos, hogy a kereskedő megpróbálja eltitkolni bevételének legalább egy részét – mondta a NAV sajtóreferense. A másik hasonlóság – tette hozzá Aszalós Andrea –, hogy az ilyen módszerek már nem alkalmasak az adóhivatal megtévesztésére, hiszen az efféle kísérleteket a nemrégiben bevezetett szisztéma könnyűszerrel kiszűri, az adóhivatal pedig az érintetteket rendre felelősségre is vonja.

Mint a lap megtudta, az adóellenőrök – célzott ellenőrzés keretében – egyre több olyan vállalkozást keresnek fel és számoltatnak el, amelyeknél túlságosan alacsony forgalmat mutattak a hatósághoz elektronikus úton beérkező adatok. Aszalós Andrea ennek kapcsán röviden összefoglalta a rendszer működésének fő jellemzőit. – Információkat – kezdte – valamennyi új pénztárgép küld a NAV-nak.A kapott értékek alapján megállapítható, hogy egy bizonyos településen, városrészben, utcában milyen forgalmat bonyolítanak le az üzletek. De rögzíthető az is, hogy egy bizonyos bolttípust – például az adott megyében, városban – egy-egy időszakban hányan keresnek fel. Vizsgálatot leginkább azoknál a gazdasági szereplőknél érdemes tartani, ahol az összehasonlító adatokhoz viszonyítva gyanúsan alacsony a kibocsátott nyugták száma, értéke – mondta a sajtóreferens.A bevétel eltitkolására így előbb vagy utóbb bizonyosan fény derül. Aszalós Andrea hozzátette: e módszer mellett persze más ellenőrzési lehetőségeket is magában rejt az online kasszarendszer.

A sajtóreferens ezután arról beszélt, hogy bár a hivatal nyomon követi számos gazdasági ágazat szereplőinek működését, a nyugtaadási szabályok betartásának ellenőrzésekor nem a tevékenységi kör szerint választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeket a revizorok később felkeresnek. A következő időkben egyébként – mint megtudtuk – azok is számíthatnak a hivatalos emberek megjelenésére, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy megszüntetik tevékenységüket, vagy azt közölték: kasszát nem használnak, inkább számlát írnak. Bírsággal számolhat a vállalkozás, ha bejelentésével ellentétben mégis tovább működik, de online pénztárgépet nem üzemeltet, és a szankció akkor sem kerülhető el, ha a gazdasági szereplő nem ír számlát ügyfeleinek – jegyezte meg Aszalós Andrea. A sajtóreferens ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – a hatósági tapasztalatok szerint – a vállalkozások jelentős része betartja az előírásokat. Előfordulnak persze kisebb hiányosságok, de ezeket a hivatal felszólítására az érintettek többsége nyomban pótolja, orvosolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.