Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Beindítaná az ingatlanpiacot az új szocpol

Beindítaná az ingatlanpiacot az új szocpol

Stimulálná a lakáspiacot és erősítené a lakásépítések volumenét, ha a 2012-ben újra bevezetett szocpolt nem csak új lakás céljaira lehetne igénybe venni. A támogatások javát kihelyező OTP Bank szerint az is segítene, ha gyermektelen párok már egy gyerek vállalásával is részt vehetnének a programban - írja a Napi Gazdaság.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden beszélt arról, hogy a kormány tervezi a lakásvásárlási és -építési támogatási rendszer felülvizsgálatát. Az új koncepció hasonló lehet ahhoz, ami az első Orbán-kormány idején elérhető volt, mondta Varga a parlament gazdasági bizottságában.

Az új lakások építését és vásárlását ösztönző szocpol támogatást két évvel ezelőtt vezette be újra a kormány, azonban a program nem hozta a várakozásoknak megfelelő eredményeket. Míg a kormány már az első évben körülbelül négyezer igénylésre számított, és ennek finanszírozására több mint 5 milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésben, addig idei áprilisi adatok szerint alig valamivel több mint ezer szocpol igénylés érkezett a pénzintézetekhez az elmúlt két év során, és a kihelyezett állami támogatás összege megközelítőleg 1,2 milliárd forint volt.

Az OTP szakemberei szerint a lakásépítési támogatás népszerűségét növelné és a lakáspiacot is stimulálná, ha nem csak új lakás céljára, hanem használt lakás vásárlásához, illetve lakás bővítéséhez is igénybe lehetne venni a támogatást. A használt lakás célra nyújtható lakásépítési támogatás összege az új lakáscélokra igénybe vehető támogatási összeg fele lehetne a 2009. évig hatályos szabályokhoz hasonlóan, javasolja a bank.

A szocpolt igénybe vevők körét szélesítené, ha új lakáscélok esetén egy gyermek után is járna a támogatás, illetve gyermektelen fiatal házaspárok egy gyermek vállalásával is igényelhetnének megelőlegezett lakásépítési támogatást.

A jelenleg érvényben lévő támogatási rendszer értelmében vissza nem térítendő támogatás új lakás vásárlására és építésére adható, 40 év alatti házaspárok igényelhetik, akár már egy gyerekkel és egy második vállalásával is. A támogatás összege 800 ezer forintról indul, a gyerekek számától, a lakás nagyságától és energetikai besorolásától. A támogatás összegének felső határa 2,5 millió forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk