Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Augusztus 01. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Békéscsaba büszke rá

Békéscsaba büszke rá

Palotai Károly olimpiai bajnok (Tokio, 1964) játékosként és játékvezetőként is részt vett a BL-ben, illetve még annak elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

Egy időben ő volt Európa legjobban foglalkoztatott FIFA-játékvezetője.

"Csuti" nemrégiben Békéscsabára látogatott, hogy részt vegyen 59 éves osztálytalálkozójukon. Itt kértük egy kis beszélgetésre, múltidézésre.

– Békéscsabán érettségizett: 1949 és 1953 között a „Közgé” elődjében végezte középiskolai tanulmányait. Már akkor Csutinak hívták.
– Az Előre elődjénél, az Építők Előre Spartacusnál rúgtam a bőrt. Nagyon szép és meghatározó évek voltak ezek! Öten voltunk testvérek, ebből négy fiú. A legidősebb bátyám volt a nagy Csuti: egy dunakeszi játékos nevezte el, és én lettem a kis Csuti. Másik bátyám kapusként védett Győrben: így kerültem én is a Rába parti város NB-II-es csapatába 1955-ben: így megúsztam a katonaságot. 1956-ban Németországba, Freiburgba mentem, de húsz hónap után visszajöttünk Győrbe.
– Soha nem gondolt arra, hogy kint marad külföldön?
– Nem gondolkodtunk ilyesmin… Amikor ’56 karácsonyán egy kis faluban voltunk Freiburg mellett, szentestén, a misén arra gondoltam: Istenem, mit keresek én itt? Itthon 1967-ig csapatkapitány lehettem, majd edző a gyerekek mellett, és nagyon gyorsan játékvezető. Egy csodálatos karrier következett, még BEK döntőt is vezethettem. Többek között a szintén csabai Németh Lajossal is dolgoztam együtt.
– Mit jelent önnek Békéscsaba?
– Mindent! Ma is visszajárok rendszeresen. A szüleim 1975-ban haltak meg, itt vannak eltemetve. Testvéreim rokonsága itt él – mindig örömmel jövök haza. Egyik fiam Münchenben él: minden évben hazajön, hisz kolbászt vinni kell!
– Játszott a nagy legendákkal: Puskással, Hidegkutival?
– Puskás ellen játszottam, akkor Spanyolországban volt Öcsi. Az olimpiai csapattal Mallorcán játszottunk előselejtezőt 1964-ben, hogy kijuthassunk az olimpiára, és Öcsi eljött hozzánk. Jó kapcsolatban volt Lakat Karcsi bácsival is, aki azt mondta: hajtani kell! Nos, akkor Öcsi azt kijelentette, hogy nem hajtani, játszani kell! Azóta is emlegetjük. Hidegkuti Győrben volt az edzőnk. Amikor Freiburgban voltunk, egy kis segítséget kértünk tőle. Szerencsém volt, hogy ilyen emberekkel találkozhattam…

Vándor Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.