Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. December 28. 10:35, vasárnap | Helyi
Forrás: bekescsaba.hu

Békéscsaba díszpolgára Munkácsy Mihály és Stark Adolf - galéria

Békéscsaba díszpolgára Munkácsy Mihály és Stark Adolf - galéria

Békéscsaba díszpolgára lett Munkácsy Mihály világhírű festőművész és Stark Adolf szőlőnemesítő. A posztumusz kitüntetettek tiszteletére pénteken délelőtt rendeztek ünnepséget a városháza dísztermében.

A közgyűlés decemberi utolsó ülésén, azaz tegnap döntött arról, hogy Munkácsy Mihály és Stark Adolf posztumusz Békéscsaba Díszpolgára kitüntetésben részesülnek. A döntés után már dolgoztak is a szakemberek azon, hogy a város két újabb díszpolgárának nevét bevéssék a díszterem mellett álló táblába. A rendszerváltás óta eddig 1992-ben Schéner Mihály és Fekete Pál, 2009-ben pedig Ónodi Henrietta kapott díszpolgári címet a várostól.
Munkácsy Mihály és Stark Adolf pénteki díszpolgáravató ünnepségének különös hangulatot adott, hogy színművészek segítségével megidézték Munkácsy Mihályt és feleségét Cecile Papiert – akikkel a Munkácsy év programjai során idén többször is találkozhattunk – valamint Stark Adolfot is. A program a Bartók Béla iskola műsorával indult, majd Szarvas Péter mondott beszédet. A polgármester megjegyezte, hogy a FIDESZ-KDNP frakció kezdeményezésére, Hanó Miklós alpolgármester javaslatára lett Békéscsaba e két kiváló egykori polgára a jelölt, majd posztumusz kitüntetett.
– Munkácsy Mihály hazánk és Békéscsaba legismertebb és egyik legelismertebb festőtehetsége, hosszú éveket töltött el városunkban. Nevét Békéscsabán tér, utca, múzeum és híd őrzi. Itt tartózkodása alatt, imádott csabaiakat, ismerős arcokat, betyárokat rajzolgatni. Innen indult el a világkarrier felé, amely további városokon, országokon keresztül a legnevesebb festők közé repítette. Még életében festőfejedelemmé vált, aki beutazta a világot – hallhattuk Szarvas Pétertől, aki hangsúlyozta: Munkácsy Mihály neve nem csupán érték Békéscsabának, hanem az egyik legértékesebb „Csabaikumunk”.
A polgármester Stark Adolffal kapcsolatban elmondta, hogy legjelentősebb tevékenységét a szőlőnemesítés és az értékesítési logisztika területén fejtette ki. Számos fajta nemesítése köthető a nevéhez, a legismertebb a Csabagyöngye, amely a világ legkorábbi érésű szőlőfajtája. Stark nemcsak a nemesítésben, de az üzleti életben is jeleskedett. Nemesített szőlőit, Kanadától Szibériáig katalógusból árusította, szervezte az értékesítést.
– Érdekesség, hogy a polgármesteri irodámat ékesítő Zsolnay vázát, a legenda szerint Stark Adolf a párizsi világkiállításon kapta, amelyet Zsolnay Vilmos a kiállítás különdíjaként ajánlott fel. A váza útját a városházáig azonban a mai napig homály fedi – jegyezte meg Szarvas Péter, hozzátéve, hogy büszkék lehetünk arra, amit Munkácsy Mihály és Stark Adolf létrehoztak, hisz ez olyan kincs, amely minden békéscsabainak, minden itt élőnek és innen származónak megdobogtatja a szívét.
A díszteremben ezután Szarvas Péter jelképesen átadta a díszpolgári címről szóló oklevelet Munkácsy Mihálynak és Stark Adolfnak, majd kisfilmeket láthatott a közönség. Az elsőben a Munkácsy év legemlékezetesebb eseményeit elevenítették fel a nagy kiállítástól az előadásokon, gyermekrajz-kiállításon át Havasi Balázs koncertjéig, a főtéri Munkácsy nap eseményeiig vagy a Munkácsy híd avatásáig. Mint hallhattuk, a történetnek még koránt sincs vége, hisz, mint tudjuk, Békéscsaba Munkácsy városa is. A másodikban a jelenlevők Stark Adolf életébe és munkásságába kaptak betekintést.
Az ünnepség végén Szarvas Péter polgármester és Hanó Miklós alpolgármester leplezték le a díszterem mellett álló táblát a frissen bevésett díszpolgárok nevével, majd egy kis kóstoló következett a Munkácsy tortából és a Csabagyöngye borból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.